Τρεις ρωσικές ΜΚΟ καταγγέλλουν τη μισθοφορική εταιρεία Wagner στη Συρία


Μάρτιος 15, 2021. 18:30. Ελλάδα.

Η κατηγορία αναφέρει ότι αποκεφάλισαν  έναν άντρα που κατηγορήθηκε για λιποταξία από τον συριακό στρατό.

Μόσχα.

Νομική δράση που χαρακτηρίζεται ως ιστορική άσκησαν τρεις ρωσικές ΜΚΟ εναντίον των μισθοφόρων της ομάδας Wagner- Βάγκνερ.

Οι τρεις ΜΚΟ υπέβαλαν καταγγελία εναντίον της αδιαφανούς ιδιωτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία διευθύνεται από έναν ολιγάρχη προσκείμενο στο Κρεμλίνο,  τον Ευγκένι  Πριγκοζίν: αναφέροντας το θάνατο ενός Σύρου, ο οποίος φέρεται να βασανίστηκε και να αποκεφαλίστηκε, κατά το 2017.

Ο σκοπός της καταγγελίας είναι προφανώς να τραβήξει την προσοχή στη μισθοφορική ομάδα, την οποία περιβάλλουν ασαφή περιγράμματα. 

Η καταγγελία ενός πιθανού «εγκλήματος πολέμου» δύσκολα θα οδηγήσει σε δίκη στη Ρωσία, αλλά είναι συμβολική επειδή συμπίπτει στη δέκατη επέτειο της συριακής σύγκρουσης, μια σύγκρουση της οποίας η μοίρα αποφασίστηκε από την παρέμβαση της Μόσχας με την υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι τρεις ΜΚΟ –

 1. το Συριακό Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης και Ελευθερίας της Έκφρασης,

 2. η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

3. και η Ρωσική Oργάνωση Memorial  - ισχυρίζονται ότι έχουν εντοπίσει και «προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία» ότι οι άντρες της ομάδας Βάγκνερ βασάνισαν και αποκεφάλισαν τον άνδρα, ο οποίος κατηγορείτο για λιποταξία από τον συριακό στρατό, το 2017.

Η καταγγελία εναντίον της Βάγκνερ ακολουθεί αυτές που κατατέθηκαν τα τελευταία χρόνια από εκατό Σύρους πρόσφυγες εναντίον ανώτερων αξιωματούχων του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Νορβηγία ή τη Σουηδία. 

Μέχρι στιγμής, οι άντρες της Βάγκνερ διέφυγαν πάντοτε από τη δίωξη, αλλά ο ιδιοκτήτης της ιδιωτικής στρατιωτικής οργάνωσης, Prigojine, υπόκειται σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις και επίσης καταζητείται από το FBI. 

 Ο Πριγκοζίν αρνείται ότι έχει κάποιο ρόλο στη Βάγκνερ. Ωστόσο, για τις τρεις ΜΚΟ δεν υπάρχει αμφιβολία: η Βάγκνερ αποτελείται από «Ρώσους μαχητές που ενεργούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Ρωσίας» και εμπλέκεται «σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον αμάχων», στη Συρία και αλλού, όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, Λα Στάμπα.

La Stampa

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr