Δύο αντιτορπιλικά των ΗΠΑ πλέουν με προορισμό τη Μαύρη Θάλασσα


Απρίλιος 12, 2021. 19:02. Ελλάδα.

Τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Donald Cook και Roosevelt πέρασαν το Γιβραλτάρ και εισήλθαν στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως αναφέρει η Interfax της Ουκρανίας επικαλούμενη Βρετανούς παρατηρητές.

Τα πλοία απέπλευσαν από τη ναυτική βάση Ρότα της Ισπανίας ( ακτές Ατλαντικού), είναι εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ Tomahawk με εύρος 1,6 χιλιάδων χιλιομέτρων και ένα αμυντικό πυραυλικό σύστημα Aegis.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πλοία θα περάσουν τον Βόσπορο στις 14 και 15 Απριλίου και θα μείνουν στον Εύξεινο Πόντο μέχρι τις 4-5 Μαΐου.

«Η Τουρκία, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, ενημέρωσε τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με την προγραμματισμένη μετάβαση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα στην Interfax την Παρασκευή.

«Μας κοινοποιήθηκε μέσω διπλωματικών καναλιών πριν από 15 ημέρες ότι τα αμερικανικά πλοία θα εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα στο πλαίσιο της σύμβασης του Μοντρέ», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πλοία θα παραμείνουν εκεί 21 ημέρες.

Τα αντιτορπιλικά Donald Cook και Roosevelt, μαζί με τα αντιτορπιλικά Ross και Arleigh Burke που σταθμεύουν μόνιμα στην Ευρώπη στην ισπανική στρατιωτική βάση Ρότα μαζί με τις βάσεις επίγειας άμυνας της Aegis στην Πολωνία και τη Ρουμανία, αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού πυραυλικού αμυντικού συστήματος, όπως σημειώνεται.

Interfax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr