Ρωσία: Συνελήφθη Ουκρανός πρόξενος για κατασκοπεία


Απρίλιος 17, 2021. 20:55. Ελλάδα.

 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας – FSB, συνέλαβε τον  επικεφαλής του Γενικού Προξενείου της Ουκρανίας στην Αγία Πετρούπολη όταν έλαβε διαβαθμισμένες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και του FSB. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass το οποίο επικαλείται το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων του FSB:

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας  συνέλαβε τον πρόξενο της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Σοσόνιακ  στην Αγία Πετρούπολη, στις 16 Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη κατά την ώρα της συνάντησης με έναν Ρώσο πολίτη που του παρέδιδε πληροφορίες διαβαθμισμένου χαρακτήρα που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και το FSB της Ρωσίας.


Το FSB τόνισε ότι «αυτή η δραστηριότητα είναι ασυμβίβαστη με το καθεστώς διπλωματικού εργαζομένου και έχει σαφή εχθρική φύση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η μυστική υπηρεσία πρόσθεσε ότι θα ληφθούν μέτρα κατά του Ουκρανού διπλωμάτη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, οι διπλωμάτες έχουν ασυλία στη χώρα στην οποία εργάζονται, αλλά μπορούν να στερηθούν το δικαίωμα παραμονής σε περίπτωση παραβίασης του νόμου ή εχθρικών ενεργειών. 

Όπως προκύπτει από τη Σύμβαση της Βιέννης, το κράτος υποδοχής μπορεί να ειδοποιήσει το κράτος αποστολής ανά πάσα στιγμή για παραβιάσεις του αρχηγού της διπλωματικής αποστολής ή άλλου εργαζόμενου και η παραμονή του στη χώρα να κριθεί απαράδεκτη.

Tass

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr