«Η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν θέλει πόλεμο στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη»


Απρίλιος 20, 2021. 20:39. Ελλάδα.

Μπάνια Λούκα.

Η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν θέλει πόλεμο, δήλωσε σήμερα το Σερβικό μέλος και πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Μίλοραντ Ντόντικ και ανακοίνωσε τη σύσταση μιας ομάδας διαπραγματεύσεων για συνομιλίες με εκπροσώπους των άλλων δύο εθνών στη Β-Ε.

Μετά τη συνάντηση του κυβερνώντος συνασπισμού στη Δημοκρατία Σέρπσκα, στην Κοζάρα, ο Ντόντικ δήλωσε ότι ο στόχος των συνομιλιών ήταν να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση που θα ικανοποιούσε όλους - τόσο τις οντότητες όσο και τους λαούς, αναφέρει η Ραδιοτηλεόραση Σέρπσκα- RTRS.

«Αυτή είναι η απάντησή μας στις εκκλήσεις για πόλεμο στην Ομοσπονδία της Β-Ε», δήλωσε ο Ντόντικ, όταν ο αρχηγός του βοσνιακού κόμματος SDA Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τον πόλεμο και θα προτιμούσε να πεθάνει παρά, όπως είπε, μέρος της εξουσίας στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη να είναι οι «γενοκτόνοι» (υπονοώντας τους Σέρβους).

«Δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο, η επιλογή μας είναι η ειρήνη. Ας μιλήσουμε για τη Ντέιτον, το Σύνταγμα, χωρίς ξένους, και ας σεβαστούμε αυτήν τη συμφωνία. Δεν κάνουμε καμία έκκληση για βία ή επιβολή προβλημάτων», δήλωσε ο Ντόντικ, σύμφωνα με το Τανγιούγκ.

Προηγήθηκε σήμερα, συνέντευξη στο «Kanal O» του Σεράγεβο, του Ιζετμπέγκοβιτς, ο οποίος δήλωσε ότι θα «προτιμούσε να πεθάνει» παρά, όπως ανέφερε, «γενοκτόνοι» να κυβερνούν μέρος της Β-Ε, και είπε ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί του λαού εάν ξεσπάσει πόλεμος.

Politika

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr