Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Η κοινή επιτροπή Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας απέτυχε πάλι να συμφωνήσει


Απρίλιος 23, 2021. 21:09

Σκόπια.

Η κοινή επιτροπή Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα δεν κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τα σχολικά ιστορικά βιβλία στη Βουλγαρία, ενώ το θέμα της κοινής γιορτής του Γκότσε Ντέλτσεφ δεν συζητήθηκε καθόλου.

«Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές στην προσέγγιση και τις απόψεις σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης των συστάσεων για τα βιβλία ιστορίας», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας μετά τις συνεδριάσεις της Επιτροπής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα.

Από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, προτάθηκαν αρκετές ιδέες για το πώς να ξεπεραστούν τα σημεία στα εγχειρίδια που έχουν τη δυνατότητα να πολιτικοποιήσουν την ιστορία και, ως εκ τούτου, να ενθαρρύνουν νέες ή να διατηρήσουν τις πολιτικές διαφορές ζωντανές.

«Η Βόρεια Μακεδονία θα συνεχίσει να επιμένει στο σεβασμό των αρχών και των συστάσεων της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων σχετικών διεθνών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ως ο καταλληλότερος τρόπος για να ξεπεραστούν οι ιστορικές διαφορές και να αποπολιτικοποιηθεί η ιστορία και η ιστορική εκπαίδευση μεταξύ της Δημοκρατίας της  Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας όπως προβλέπει η συμφωνία Φιλίας του 2017», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι λόγω της μακράς και διεξοδικής συζήτησης για τα εγχειρίδια, το θέμα της κοινής μνήμης του Γκότσε Ντέλτσεφ δεν συζητήθηκε καθόλου.

Η επόμενη τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Ιουνίου.

Makfax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr