Θα αλλάξουν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση στο Τελ Αβίβ;


Ιούνιος 13, 2021. Ελλάδα.

Στην ψηφοφορία στο ισραηλινό κοινοβούλιο, Κνεσέτ, η κυβέρνηση συνασπισμού που αποτελείται από 8 κόμματα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, λήγοντας έτσι τη 12χρονη  πρωθυπουργική θητεία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Εκτός από το παλαιστινιακό ζήτημα, οι πόρτες του διαλόγου με περιφερειακές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένα από τα πιο συζητημένα θέματα της ατζέντας στην πτέρυγα εξωτερικής πολιτικής της πολιτικής αρένας. 

Ακόμα κι αν υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ από καιρό σε καιρό, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία περιλαμβάνεται σε αυτήν τη λίστα διαλόγου.

Για πρώτη φορά, ρωτήσαμε εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν στενά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, πώς η ανάληψη της σημαίας από έναν συνασπισμό στον οποίο θα εκπροσωπούνται Παλαιστίνιοι Ισραηλινοί πολίτες μπορεί να αντανακλά την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

Οι ειδικοί που μίλησαν στο euronews είναι επιφυλακτικοί για τη μακροζωία της πολυκομματικής κυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα του «πόσο καιρό θα διατηρήσει την εξουσία ο συνασπισμός». Ένα άλλο σημείο στο οποίο συμφωνούν είναι ότι «η αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ εξαρτάται από τη στάση του Προέδρου Ερντογάν».

Σημειώνοντας ότι η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ είναι εύθραυστη, η καθηγήτρια  Όφρα Μπένζιο


(78) από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ πιστεύει ότι η ευθύνη για την αλλαγή στις σχέσεις της Άγκυρας-Τελ Αβίβ φέρει η κυβέρνηση του Ερντογάν. "Ο Ερντογάν ενεργεί με τόσο βαθιά ιδεολογικά και πολιτικά κίνητρα που δεν έχει σημασία ποιος είναι στην εξουσία από την ισραηλινή πλευρά, εκτός αν η Άγκυρα αλλάξει τη στάση της, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές στις σχέσεις», δήλωσε ο Μπένζιο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr