Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου: πρόσκληση για απόσυρση μισθοφόρων από τη Λιβύη

 


Ιούνιος 23, 2021. Ελλάδα.

Βερολίνο.


Το Δεύτερο Συνέδριο του Βερολίνου, που διοργανώθηκε από τη Γερμανία και με τη συμμετοχή διεθνών φορέων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έληξε.

Ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου  Μοχάμεντ Μένφι , ο Πρωθυπουργός  Αμπντουλχαμίτ Νταμπάιμπα και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που σχετίζονται με τη Λιβύη παρευρέθηκαν στη διάσκεψη, η οποία οργανώθηκε για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Λιβύης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας αξιολόγησε το συνέδριο, στο οποίο παρακολούθησαν εκπρόσωποι από 16 χώρες και τέσσερις διεθνείς οργανισμούς, ως "επιτυχημένο".

Τα πιο σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης του συνεδρίου ήταν οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο και η αποχώρηση ξένων μαχητών από τη Λιβύη.

Μετά το μονοήμερο συνέδριο, δημοσιεύθηκε η τελική δήλωση 58 εδαφίων.

Στη δήλωση, "Πρέπει να εφαρμοστούν οι απαραίτητοι συνταγματικοί και νομικοί κανονισμοί για να διεξαχθούν οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου όπως καθορίζεται", συμπεριλήφθηκε  στη δήλωση.

 Μετά τη διάσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νατζλά αλ Μανγκούς εξέφρασε την ελπίδα ότι οι μισθοφόροι και από τις δύο πλευρές θα φύγουν από τη Λιβύη τις επόμενες μέρες.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας δήλωσε ότι «η Τουρκία και η Ρωσία συμφωνούν ότι μια πιθανή απόσυρση θα γίνει βήμα προς βήμα για τη διατήρηση της ισορροπίας και δεν θα ολοκληρωθεί εν μία νυκτί».

"Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη από τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου", δήλωσε ο Μάας

Ζητώντας σεβασμό για την ημερομηνία των εκλογών, ο Μάας είπε, "Μετά από δεκαετίες δικτατορίας και ετών συγκρούσεων, ο λαός της Λιβύης θέλει τώρα να ακουστεί η φωνή του"

Ο Γερμανός Υπουργός δήλωσε ότι όλα τα κόμματα κάθονταν στο τραπέζι για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Λιβύης και τόνισε, "Σήμερα, ξεκίνησε μια νέα φάση στις προσπάθειες ειρήνης και σταθερότητας".

Εκτός από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η αιγυπτιακή διοίκηση καλεί την Τουρκία και τη Ρωσία να αποσύρουν τους μισθοφόρους μαχητές που έφεραν από τη Λιβύη.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσε επίσης ότι αντιτίθεται στη συνεχιζόμενη μεγάλης κλίμακας ξένη παρέμβαση στη Λιβύη.

Ο Γκουτέρες ζήτησε από άλλες χώρες να αποσύρουν τα στρατεύματά τους.

Επιπλέον, ζήτησε από τις ομάδες που κρατούν μισθοφόρους στη Λιβύη να αποσύρουν όλους τους μαχητές τους.

Όπως επισημαίνει το Euronews  στην τουρκική γλώσσα, η Τουρκία είχε στείλει στρατεύματα στη Λιβύη μετά από επίσημη πρόσκληση της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντόνι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Μάας πριν από τη διάσκεψη, ζήτησε την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων που σταθμεύουν στη Λιβύη.

Αναφερόμενος στις εκλογές, ο Μπλίνκεν είπε: «Έχουμε την ευκαιρία, που δεν είχαμε τα τελευταία χρόνια, να συνεισφέρουμε πραγματικά στην πρόοδο της Λιβύης ως ασφαλούς και κυρίαρχης χώρας».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι αναπτύχθηκαν στη Λιβύη τον Δεκέμβριο του 2020, και αυτός ο αριθμός δεν άλλαξε σημαντικά.

Επιπλέον, η υποστήριξη όπλων που δόθηκε στις ομάδες της χώρας δεν σταμάτησε.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγήςhttps://www.echedoros-a.gr