Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε τη σημασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ

 


Ιούνιος 15, 2021. Ελλάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει μεγάλη σημασία για τη Συμμαχία και ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου είναι απόδειξη ότι οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές.

«Έχουμε αποκτήσει νέα μέλη από την περιοχή τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας ότι οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές. Η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο είναι νέα κράτη μέλη, αλλά έχουμε επίσης εταίρους σε άλλες χώρες της περιοχής και εξακολουθούμε να έχουμε KFOR στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του για το μέλλον του ΝΑΤΟ τα επόμενα 10 χρόνια, την παραμονή της σημερινής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφέρει η MIA.

"Είμαστε παρόντες και συνεχίζουμε να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση της περιοχής", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Δηλώνει επίσης ότι αναμένει επιτυχημένες συνομιλίες με ηγέτες στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε "νέες προκλήσεις ασφάλειας", συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Τονίζει, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξηθούν για μια σειρά δραστηριοτήτων και υπενθυμίζει ότι η Συμμαχία έχει τρεις βασικούς προϋπολογισμούς: πολιτικούς, στρατιωτικούς και υποδομές.

Αυτή είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία συμμετέχει η Βόρεια Μακεδονία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας, καθώς και η πρώτη σύνοδος κορυφής για τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr