Οι Βούλγαροι λένε η πομακική γλώσσα είναι …βουλγαρική


Ιούλιος 15, 2021. Ελλάδα.

Το λεγόμενο «Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο», με έδρα τη Σόφια, αναφέρεται  στη γλώσσα των Πομάκων επικρίνοντας την ελληνική έκδοση «Γραμματική της Πομακικής Γλώσσας» καθώς και το Πομακοελληνικό Λεξικό και το Ελληνοπομακικό Λεξικό που εκδόθηκαν  το 1995-1996 στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, σημειώνει ότι «δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη της γλωσσολογίας, ανεξάρτητα από τη γλωσσική μορφή στην οποία ντύνονται αυτές οι εκδόσεις».

 Γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα:


«Η διακήρυξη αυτού του μέρους των Βουλγάρων Μουσουλμάνων που παρέμειναν μετά τους πολέμους του 1913, 1919 και 1944 στην Ελλάδα ως ανεξάρτητης «εθνοτικής ομάδας» και της δημιουργίας μιας νέας «φιλολογικής γλώσσας» διαφορετικής από τη βουλγαρική φιλολογική γλώσσα, αποσκοπεί στο διαχωρισμό αυτού του εθνοτικά βουλγαρικού πληθυσμού από τους συγγενείς του στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας, και στη συνέχεια να τον αφομοιώσει».

 

Συνεχίζει:

 

«Εάν ο νότιος γείτονάς μας θέλει πραγματικά να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις για την εισαγωγή της μητρικής γλώσσας στα σχολεία, τότε μετά την αφαίρεση της πραγματικά ξένης τουρκικής γλώσσας σε αυτά (μελετήθηκε μόνο για θρησκευτικούς λόγους), έπρεπε να αποκαταστήσει τη φιλολογική βουλγαρική γλώσσα και το αυθεντικό σλαβικό αλφάβητο. 

 

»Η παραμέληση των παραδοσιακών σλαβικών-βουλγαρικών γραμμάτων και η χρήση ελληνικών ή λατινικών είναι ιδιαίτερα ενδεικτική του σκοπούμενου έργου. Η αντικατάσταση του ονόματος της γλώσσας - "Pomak", αντί της βουλγαρικής, ρίχνει επίσης φως στην ιδέα των συγγραφέων της ...», σημειώνει το δημοσίευμα της 8ης Ιουλίου 2021.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr