Αλβανία: Ανακαλύφθηκαν μαζικοί τάφοι στην Πρεμετή- Θύματα του Κομμουνισμού;


Ιούλιος 13, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

 Η ανακάλυψη πολλών τάφων στην Πρεμετή κατά τη διάρκεια έργων οδικής υποδομής προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα αλβανικά κοινωνικά δίκτυα.

Η αντικομμουνιστική ένωση των πολιτικά διωκόμενων λέει ότι υποψιάζεται ότι οι τάφοι ανήκουν σε αγνοούμενους από την κομμουνιστική δικτατορία, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε πρώην παράρτημα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ενώ η Εισαγγελία  της Πρεμετής λέει ότι περιμένει την αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων και της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, καθώς οι τάφοι είναι ύποπτοι ότι ήταν παλαιότερων περιόδων.

Τα έργα οδικής υποδομής στην Πρεμετή έφεραν στο φως στο τελευταίο τμήμα της πόλης ορισμένους τάφους που δεν έχουν αναγνωριστεί από τις κρατικές αρχές. 

Η  αντικομμουνιστική ένωση των πολιτικά διωκόμενων διατείνεται ότι οι τάφοι ανήκουν σε θύματα της κομμουνιστικής δικτατορίας. 

Ο πρόεδρος αυτής της ένωσης,  Νεμπίλ Τσίκα, δήλωσε ότι κατά την κομμουνιστική δικτατορία, η περιοχή όπου βρέθηκαν οι τάφοι ήταν μια στρατιωτική μονάδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου από τα αρχειακά στοιχεία και αποδεικτικά στοιχεία υπάρχει υποψία ότι πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις πολιτικών αντιπάλων του καθεστώτος.

Ενώ ο Μπεκτάς Οσμάνι, που στο παρελθόν διώχθηκε πολιτικά στην Πρεμετή, λέει ότι τα αρχεία της εποχής αποδεικνύουν ότι ένας καθολικός κληρικός, ο Ντομ Γκιέργκι Γκιετσάι, εκτελέστηκε σε αυτήν την περιοχή και τα μέλη της οικογένειάς του έψαχναν για το σώμα του.

«Εδώ ήταν μια στρατιωτική μονάδα και εδώ, το 1947 εκτελέστηκε ένας καθολικός ιερέας Ντομ Γκιέργκι Γκιετσάι. Οι συγγενείς έχουν έρθει εδώ όταν ανακαλύφθηκαν οι μαζικοί τάφοι».

Bold News

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr