Εθνική Παλιγγενεσία: Πρόσκληση σε εκδήλωση για τον Λάμπρο Κατσώνη στο Καστελλόριζο


«Η πυρπόληση του τουρκικού στόλου στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 2 Νοεμβρίου 1771
» -  ζωγραφική του Jacob Philip Gackert»

Ιούλιος 19, 2021. Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων εθνικής παλιγγενεσίας ,η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος – Αυστραλίας σας προσκαλεί ,για δεύτερη συνεχή χρονιά , στην αναπαράσταση – τιμή ελλιμενισμού του πλοιάρχου Ά Τάξεως Χιλιάρχου και Ιππέος του Ρωσικού

(τσαρικού) πολεμικού ναυτικού, Έλληνος θαλασσομάχου Λάμπρου Κατσώνη το 1789 στη νήσο Μεγίστη (Καστελλόριζο).
Λάμπρος Κατσώνης

Η αναπαράσταση θα λάβει χώρα στις 8 Αυγούστου 2021, τόπος λιμάνι με πορεία άνοδο προς το φρούριο.

 

ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΥ ΧΙΛΙΑΡΧΟΥ ΙΠΠΕΩΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ Η ΦΑΝΕΡΩΣΙΣ 1752 -1804

Θρυλικός Έλληνας θαλασσομάχος που προσπάθησε , ματαίως , να ξεσηκώσει το υπόδουλο Γένος.

 Γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1752 και στα 16 του χρόνια αναγκάστηκε να ξενιτευτεί στη βενετοκρατούμενη Ζάκυνθο όταν κατηγορήθηκε για φόνο Τούρκου αξιωματικού.

 Κατά την διάρκεια των Ορλοφικών (1770-1774) κατατάχθηκε στο Ρωσικό στόλο και πήρε μέρος σε ναυτικές επιχειρήσεις κατά των Τούρκων. 

Μετά την συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) ο ,νεαρός Λάμπρος , εγκαταστάθηκε στη Κριμαία. Υπηρέτησε στο Ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Περσία και προάχθηκε για την πράξη του σε λοχαγό. 

Με την κήρυξη του ρωσοτουρκικού πολέμου (1787-1792) ο Κατσώνης ζήτησε άδεια από τον διοικητή του Ποτέμκιν , για να οργανώσει απελευθερωτικό κίνημα στην Ελλάδα. 


Μετέβη πρώτα στη Τεργέστη όπου , με εισφορές ομογενών , αγόρασε μια φρεγάτα την οποία ονόμασε “Αθηνά της Άρκτου” προς τιμήν της Μεγάλης Αικατερίνης. 

Τον Φεβρουάριο του 1788 κατέπλευσε στη Ζάκυνθο , αφού καθ΄όδον ενίσχυσε τον στόλο του με άλλα 14 τουρκικά πλοία τα οποία αιχμαλώτισε. 

Το καλοκαίρι του 1788 , ο Κατσώνης , αρχίζει την πολεμική του δράση στο Αιγαίο. 

Η πρώτη του σημαντική νίκη κατά των Τούρκων , σημειώνεται στις 31 Αυγούστου κοντά στη Κάρπαθο. Τον επόμενο μήνα επιστρέφει για να ξεχειμωνιάσει στη Ζάκυνθο και μαθαίνει ,ότι η Αυτοκράτειρα , του απένειμε το βαθμό του ταγματάρχη. 

Στα 1789 , μετά από 359 χρόνια σκλαβιάς , ο Λάμπρος Κατσώνης, ελλιμενίζεται στη Μεγίστη (Καστελλόριζο) ,κατανικώντας τους Οθωμανούς και απελευθερώνοντας το πρώτο Ελληνικό έδαφος. 


Ο Λάμπρος Κατσώνης με την δράση του στις Ελληνικές θάλασσες εξανάγκασε τους Τούρκους να διασπάσουν τον στόλο τους και παράλληλα προσέφερε μοναδικές υπηρεσίες στο Γένος , εξυψώνοντας στα μάτια των Ευρωπαίων , το όνομα των Ελλήνων. Τα κατορθώματά του ,ενέπνευσαν την επόμενη γενιά , όπου πραγματοποίησε την επανάσταση του ΄21.

--

The Hellenic Information Team