Έκθεση της Αιγύπτου για τον δείκτη τρομοκρατίας στη Λιβύη

Η τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Σεμπά τον Ιούνιο του 2021 στόχευε τις δυνάμεις ασφαλείας


Ιούλιος 18, 2021. Ελλάδα.


Η έκθεση του Δείκτη Τρομοκρατίας στην Αραβική Περιοχή, που εκδόθηκε πρόσφατα στο Κάιρο, αποκάλυψε τους κύριους άξονες της τρομοκρατικής στρατηγικής του Ισλαμικού Κράτους -ISIS στη Λιβύη. 

Η έκθεση ανέφερε ότι η οργάνωση «έψαχνε εναλλακτικά υπολείμματα στη Λιβύη», αφού κατάφερε να δώσει την παρουσία της στη νότια Λιβύη, καθώς η προσοχή της ήταν στα πεδία του πετρελαίου.

Η έκθεση που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Maat στο Κάιρο παρακολούθησε την πραγματικότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 2021, και απαρίθμησε τις σημαντικότερες τρομοκρατικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε η οργάνωση ISIS στη Λιβύη, τις κινήσεις της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τους παράγοντες που υποστήριξαν την αυξανόμενη δραστηριότητά της πρόσφατα.

Η έκθεση των 51 σελίδων σημειώνει ότι σχεδόν πέντε μήνες μετά την ανάληψη από την νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον  Αμπντελχαμίντ Νταμπάιμπα, η απειλή της ανάπτυξης της τρομοκρατίας - ειδικά στη νότια Λιβύη - εξακολουθεί να αποτελεί πραγματική απειλή για το κράτος και  επίσης για τους γείτονες.

Η έκθεση αναφέρει την τρομοκρατική επίθεση στην πόλη Σεμπά τον Ιούνιο του 2021, την οποία θεωρούσε «τίποτα άλλο από μια επίσημη ανακοίνωση της επιστροφής του ISIS στη Λιβύη»

Το μεγαλύτερο παράδειγμα αυτού - σύμφωνα με την έκθεση - είναι τα στοιχεία του Τσαντ της Ομάδας Αλλαγής και Συμφωνίας που έφυγαν από τη Λιβύη στο Τσαντ τον περασμένο Απρίλιο για να πραγματοποιήσουν τη δολοφονία του προέδρου του Τσαντ, Ίντρις Ντέμπυ, στις 19 Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Οι ειδικοί της τρομοκρατίας πιστεύουν ότι «το ISIS, με την υιοθέτηση της τρομοκρατικής επιχείρησης στη Σεμπά (νοτιοανατολικά της χώρας), και πριν από αυτήν οι προσπάθειές του να πραγματοποιήσει παρόμοιες επιχειρήσεις στην περιοχή των πεδίων πετρελαίου, καθιστά τη Λιβύη ένα από τα ενδιαφέροντα του τρομοκρατικού οργανισμού για το 2021».


Βασικοί συντελεστές


Σε ορισμένους από τους λόγους, αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που παρακολουθεί η έκθεση.

 Το πρώτο είναι οι παραβιάσεις των πολιτών από ένοπλες πολιτοφυλακές στη δυτική Λιβύη και στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα μια κατάσταση υπερβολικής οργής που μπορεί να δώσει στο ISIS την ευκαιρία να δημιουργήσει μια νέα σχέση με αυτούς τους κατοίκους της περιοχής, με βάση τη δημοφιλή απόρριψη του ελέγχου των ένοπλων πολιτοφυλακών στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις.

Ο δεύτερος από αυτούς τους παράγοντες σχετίζεται με το όφελος του ISIS από την πρόσληψη μισθοφόρων διαφορετικών εθνικοτήτων από τη Τουρκία στη βόρεια Συρία, όπου το ISIS κατάφερε να στρατολογήσει και να προσελκύσει μια σειρά μαχητών που στρατολογήθηκαν από την Τουρκία και στάλθηκαν στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένα τάγμα «μισθοφόρων» που αποτελείται από περίπου 50 μέλη, με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματούχο ασφαλείας στην τρομοκρατική οργάνωση από την ανατολική ύπαιθρο της Χομς στη Συρία, προσχώρησε στις μάχες των πολιτοφυλακών της Τρίπολης στη Λιβύη, οι οποίες βοήθησε το ISIS στη Λιβύη να αναδιατάξει τις συνθήκες του ξανά για να ανακτήσει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών και να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Η έκθεση δείχνει ότι οι εξελίξεις που συνδέονται με το ISIS στη Λιβύη δείχνουν ότι αγωνίζεται και αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο, προκειμένου να εδραιωθεί στο νότο και στο κέντρο της Λιβύης.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr