Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν


Αύγουστος 25, 2021. Ελλάδα.


Τούρκοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι οι Ταλιμπάν επιμένουν στην πλήρη αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου, αν και το  ισλαμικό κίνημα ζήτησε τεχνική υποστήριξη από την Άγκυρα για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ αργότερα η Άγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη της απόσυρσης των δυνάμεών της από το Αφγανιστάν.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη, την έναρξη της απόσυρσης των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την επιμονή των Ταλιμπάν στην αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι είχε αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Αφγανιστάν, προφανώς εγκαταλείποντας το σχέδιό του να βοηθήσει στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους περήφανες για την επιτυχία τους στην ολοκλήρωση των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας.

Πριν ανακοινώσουν την έναρξη της τουρκικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν, δύο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αναχώρηση  των ξένων δυνάμεων.

Οι δύο αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι το ισλαμικό κίνημα επιμένει, παρά το γεγονός ότι ζήτησε τεχνική υποστήριξη από την Άγκυρα για τη λειτουργία του αεροδρομίου, ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα αποσυρθούν εντελώς μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι το αίτημα υπό όρους από τους Ταλιμπάν άφησε την Άγκυρα με μια δύσκολη απόφαση σχετικά με την αποδοχή μιας επικίνδυνης αποστολής.

Η Τουρκία ήταν μέρος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξακολουθεί να έχει εκατοντάδες στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν έτοιμοι να αποσυρθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει εδώ και μήνες ότι θα μπορούσε να κρατήσει στρατεύματα στο αεροδρόμιο αν του ζητηθεί.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr