Η Σερβία υιοθετεί νόμο για την προστασία του κυριλλικού αλφαβήτου


Σεπτέμβριος 3, 2021. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

Η σερβική κυβέρνηση ενέκρινε νομοσχέδιο που προτάθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Πληροφοριών για την προστασία της σερβικής γλώσσας και του κυριλλικού αλφαβήτου ως παραδοσιακής μορφής γραφής.

 Το έγγραφο που αναφέρεται τη χρήση της σερβικής γλώσσας στη δημόσια ζωή έχει σταλεί για έγκριση στο σερβικό κοινοβούλιο.

 Το νομοσχέδιο, όπως σημειώνεται, εισάγει πρόσθετα μέτρα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της σερβικής και κυριλλικής γλώσσας, καθώς και πολιτιστικές και παραδοσιακές αξίες.

Προβλέπει ευρύτερη χρήση του κυριλλικού αλφαβήτου στη δημόσια ζωή λόγω των ιστορικών, πολιτιστικών και εθνικών σημασιών που δημιουργούν την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο νέος νόμος θα υποχρεώσει όλους τους οργανισμούς που λειτουργούν με σημαντικό μερίδιο του κρατικού κεφαλαίου να χρησιμοποιούν το κυριλλικό αλφάβητο.

Πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από δημόσια κεφάλαια πρέπει να έχουν λογότυπο που να έχει δημιουργηθεί με κυριλλικό αλφάβητο.

 Ταυτόχρονα, η υποχρέωση χρήσης του κυριλλικού αλφαβήτου προβλέπεται ήδη από τον Νόμο για την επίσημη χρήση της γλώσσας και του αλφαβήτου για τις κρατικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, κρατικές εταιρείες και υπηρεσίες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα κινήτρων που απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα και τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Προβλέπουν τη δυνατότητα εισαγωγής φοροαπαλλαγών και άλλων διοικητικών παροχών για οντότητες που έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν το κυριλλικό αλφάβητο στη δουλειά τους.

Ταυτόχρονα, το έγγραφο συνεπάγεται τη δημιουργία ενός ειδικού κυβερνητικού συμβουλίου για τη σερβική γλώσσα, το οποίο θα παρακολουθεί και θα αναλύει τη χρήση της γλώσσας στη δημόσια ζωή και θα λαμβάνει μέτρα για την προστασία και τη διατήρηση του κυριλλικού αλφαβήτου.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr