Γεννιέται μια νέα Συμμαχία σε απάντηση του ΝΑΤΟ


Sputnik

Σεπτέμβριος 14, 2021. Ελλάδα.

 

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο, συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να δημιουργήσουν μια κοινή αγορά φυσικού αερίου και πετρελαίου και να εμβαθύνουν τη στρατιωτική και οικονομική ολοκλήρωση των δύο χωρών, οι οποίες

σήμερα αντιμετωπίζουν δυτικές οικονομικές κυρώσεις τις οποίες θεωρούν αδικαιολόγητες. 

Παρόμοια με το μοντέλο της πρώην Ανατολικής Στρατιωτικής Συμμαχίας, αλλά τώρα σε πολύ μικρότερο γεωγραφικό εύρος, οι δύο χώρες έχουν ανακοινώσει μια συμμαχία και συνεργασία που θα στοχεύει να ενεργήσει αντίθετα με τις πολιτικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από συνομιλίες Πούτιν και Λουκασένκο πιθανόν να θεωρηθεί ως νέα στήριξη της Μόσχας στο Μινσκ, το οποίο δέχεται πιέσεις από τη Δύση για επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία για την αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης. 

Είναι ενδιαφέρον ότι και στις δύο χώρες, αν και ήταν σε επίσημη κρατική ένωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, τώρα μετά τη νέα συμφωνία, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα κείμενα, σηματοδοτείται μια σεισμική αλλαγή στις σχέσεις τους.

 Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η «Συμμαχία» θα στοχεύει σε βαθύτερη σύνδεση και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα, την εξωτερική πολιτική, καθώς και στη νομισματική πολιτική και την οικονομία. 

Ορισμένα από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης θεωρούν αυτές τις ανακοινώσεις ως σοβαρή απειλή για τη δυτική δημοκρατία, διότι, σύμφωνα με αυτούς, ένα τέτοιο βήμα θα αυξήσει την προσωπική δύναμη της Μόσχας και έτσι θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στη Δύση.


Μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας με το Μινσκ, ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας στο μέλλον, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμη.

Нова Македонија-  Дејан Србиновски

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr