Ο Συμεών Β΄ της Βουλγαρίας διαψεύδει ότι οι Σοβιετικοί πήραν 22 τόνους χρυσού από τη χώρα

 


Οκτώβριος 7, 2021. Ελλάδα.

 

Άρθρο στη ρωσική εβδομαδιαία εφημερίδα «Аргументи и факти»/ «Επιχειρήματα και Γεγονότα», που εκδίδεται στη Μόσχα «συνέδεσε το όνομα του τσάρου Συμεών Β’ της Βουλγαρίας  (Συμεών Σαξ Κόμπουργκ Γκότα) με την αγωγή που κατέθεσε στο Στρασβούργο για την ιδιοκτησία της περιουσίας του και πιθανές αξιώσεις για περισσότερους από 20 τόνους χρυσού και 50 τόνους αργύρου που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία πριν από περισσότερο από μισό αιώνα».

Η Γραμματεία του Συμεών Β΄ διέψευσε το δημοσίευμα και ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα ακόμη ψέμα που κατασκευάστηκε στη Βουλγαρία».

Στη διάψευση του δημοσιεύματος η  γραμματεία του Συμεών Β αναφέρει:

«Σε σχέση με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στη ρωσική έκδοση «Επιχειρήματα και γεγονότα» και αναδημοσιεύτηκε σε πολλά βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την αξίωση της Βουλγαρίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία για τόνους χρυσού, όπου εμπλέκεται το όνομα του τσάρου Συμεών Β, είμαστε αναγκασμένοι για να διαψεύσουμε για άλλη μια φορά τις ψευδείς αυτές αναφορές.

»Το εν λόγω άρθρο ισχυρίζεται ότι η Αυτού Μεγαλειότητα ήταν υπήκοος των ΗΠΑ. Ο βασιλιάς δεν είχε ποτέ άλλη υπηκοότητα εκτός από τη βουλγαρική. Αυτό έχει ελεγχθεί πολλές φορές σε σχέση με προηγούμενες ψευδείς δημοσιεύσεις για το θέμα.

 »Η υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία η Μεγαλειότητά του αναγκάστηκε να καταθέσει προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία του από παράνομη καταπάτηση, επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στο παράνομο μορατόριουμ και την ιδιοκτησία γης. Εκεί η λέξη χρυσός δεν αναφέρεται καν.

»Το άρθρο γράφει για κάποιο εξωτερικό χρέος του τσάρου Συμεών Β. Ποιο είναι αυτό το χρέος, δεν είναι σαφές, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ψέμα, το οποίο μάλλον έχει τον χαρακτήρα των fake news, κατασκευασμένο στη Βουλγαρία.

»Το άρθρο δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η κομμουνιστική κυβέρνηση αποζημίωσε τη Βασιλική Οικογένεια με κεφάλαια μετά την κατάσχεση της περιουσίας τους το 1946 και τα χρέη αυτά πληρώθηκαν με τον επίμαχο χρυσό, που ήταν ιδιοκτησία του Βασιλιά. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι κάποιος ισχυρίζεται πραγματικά ότι η βασιλική οικογένεια είχε 22 τόνους χρυσού και 50 τόνους ασήμι. Η μόνη αποζημίωση που έλαβε η Βασιλική Οικογένεια για την κλεμμένη περιουσία είναι συνολικά 800 $ (200 $ ανά άτομο).

»Από όσο γνωρίζουμε, η Βουλγαρία δεν έχει ζητήσει να επιστρέψει χρυσό και ασήμι από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Υπάρχει ένας ισχυρισμός για τα αρχεία που έκλεψε η ΕΣΣΔ από τη Βουλγαρία τα χρόνια μετά το 1944 - τα προσωπικά και κρατικά αρχεία του Τσάρου και τα οποία η Ρωσία σήμερα αρνείται να επιστρέψει.

Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, το κρατικό αποθεματικό χρυσού εξήχθη από τη Βουλγαρία στην ΕΣΣΔ προκειμένου να εξοφλήσει το βουλγαρικό «χρέος» προς την ΕΣΣΔ.

Εσκεμμένα ή από άγνοια, πολλά ψέματα και χειρισμοί είναι διαδεδομένα. Είναι απαράδεκτο για σοβαρά μέσα ενημέρωσης να αναδημοσιεύουν τέτοια άρθρα χωρίς πρώτα να ελέγχουν όλα τα εμπεριστατωμένα δεδομένα».

Dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr