Λιβύη: Ουρές μπροστά στην Εκλογική Επιτροπή για υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής


Τελευταία μέρα για την παράδοση των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες στις 24 Δεκεμβρίου

Νοέμβριος 22, 2021. Ελλάδα.

 

Ώρες έντασης στη Λιβύη την τελευταία ημέρα για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, στη συμβολική ημερομηνία της 70ης επετείου από την ανεξαρτησία της βορειοαφρικανικής χώρας, γράφει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agenzia Nova.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (Hnec) αποφάσισε την αναβολή της προγραμματισμένης για απόψε συνέντευξη Τύπου «λόγω της αύξησης του αριθμού των υποψηφίων» για τη θέση του αρχηγού κράτους.

Σύμφωνα με όσα μαθαίνονται, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί πάνω από 80 αιτήσεις, ενώ δεκάδες υποψήφιοι βρίσκονται ακόμη στην ουρά για να υποβάλουν έγκαιρα τα δικαιολογητικά. 

Στο μεταξύ, η Hnec ανακοίνωσε ότι έχει διανείμει πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ψηφοδέλτια.

 Η συσσωρευμένη καθυστέρηση στην έγκριση του νομικού πλαισίου για τις εκλογές οδήγησε την Επιτροπή να ανακοινώσει στις 8 Νοεμβρίου την έναρξη των υποψηφιοτήτων στις εκλογές : η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις προεδρικές εκλογές λήγει σήμερα, ενώ για τις βουλευτικές εκλογές στις 7 Δεκεμβρίου.

Η υποβολή αιτήσεων δεν συνεπάγεται αυτόματα την αποδοχή των υποψηφίων: πρώτον, απαιτείται η έγκριση του δικαστικού σώματος και των λιβυκών αρχών που είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των εγγράφων που παρουσιάζονται, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού επιπέδου.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε το Σάββατο 20 Νοεμβρίου ότι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 32. Χθες το βράδυ οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 61, συμπεριλαμβανομένης αυτής του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας,  Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπάιμπα. 

Ωστόσο, ο αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος που θεσπίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τομπρούκ απαγορεύει την υποψηφιότητα για αξιώματα εάν κατέχουν θεσμικές θέσεις, επομένως ο Νταμπάιμπα δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος. 

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 12 του εκλογικού νόμου της Λιβύης, στην πραγματικότητα, όποιος επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές πρέπει να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου.

 Πηγές της «Agenzia Nova» είχε αναφέρει παλαιότερα ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να αμφισβητήσει το άρθρο του νόμου -το κείμενο του οποίου εγκρίθηκε από τη Βουλή χωρίς την ελάχιστη νόμιμη απαρτία- ενώπιον των δικαστηρίων.

Άλλοι επιφανείς προεδρικοί υποψήφιοι είναι ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι  και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάθι Μπασάγκα. 

Αξίζει να αναφερθεί και η ακτιβίστρια Λάιλα Μπεν Χαλίφα, η πρώτη γυναίκα που φιλοδοξεί για τη θέση του προέδρου της Λιβύης. 

Μόλις σήμερα, εξάλλου, ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Λιβύης, Ρουκν Μασούντ Μεσμπάχ, ανανέωσε το αίτημά του για αναστολή των διαδικασιών υποψηφιότητας Καντάφι και Χάφταρ μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τις εις βάρος τους κατηγορίες.

 Σε έκκληση προς τον επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, ο στρατιωτικός εισαγγελέας αναφέρθηκε σε τέσσερα υποτιθέμενα εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκε ο Χαφτάρ και στους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου κατά του δεύτερου γιου του νεκρού Λίβυου ηγέτη Καντάφι.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr