Αλβανία: Η Επιτροπή Ασφαλείας συζητά την πρόταση καταυλισμού μεταναστών από τη Βρετανία


Νοέμβριος 22, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

Εξετάστηκε σήμερα στην Επιτροπή Ασφαλείας το σχέδιο νόμου «Για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας για την επανεισδοχή προσώπων».

Έγινε μεγάλη συζήτηση για αυτή τη συμφωνία, καθώς πρόσφατα γράφτηκε στα βρετανικά ΜΜΕ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αλβανία θα συνάψουν συμφωνία για τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων στη χώρα για όλους όσους είναι παράνομοι εκεί.

Για την είδηση ​​αυτή υπήρξε έντονη συζήτηση στη συνεδρίαση της  αλβανικής Επιτροπής Ασφαλείας, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει διευκρινίσεις εάν πρόκειται για την ίδια συμφωνία.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Άντι Μαχίλα, είπε ότι αυτή η συμφωνία βασίζεται στην ίδια κοινοτική συμφωνία που έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Άρα, υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες με όλες τις χώρες της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν πρόκειται για νέα συμφωνία, είναι ανανέωση αυτού που έγινε το 2003. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η συμφωνία έχει και διαδικασία επαλήθευσης και συνοδεύεται βάσει αυτής.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, Φερντινάντ Τζαφεράι και  Ενκελέιντ Αλιμπεάϊ, δήλωσαν ότι η αντιπολίτευση ήταν και θα είναι υπέρ οποιασδήποτε διεθνούς συμφωνίας, αλλά ζήτησαν διευκρινίσεις.

Τζαφεράι: Αυτή η συμφωνία έχει προκαλέσει μια συζήτηση στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση για τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων. Το πρόβλημα με αυτή τη συμφωνία είναι το γεγονός ότι η Αλβανία θα φιλοξενήσει άτομα από τρίτες χώρες.

Υπουργός: Αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία σχέση με όσα γράφονται στα βρετανικά ΜΜΕ. Είναι πανομοιότυπο με αυτό που έχουμε με άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν υπάρχει δυνατότητα η Αλβανία να γίνει τόπος συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού μεταναστών. 

Για πρώτη φορά, αυτή η συμφωνία έχει βασικά Αλβανούς πολίτες, μόνο ένα μέρος της οποίας αφορά πολίτες τρίτων χωρών. 

Για να δεχθούμε πολίτη τρίτης χώρας, αυτός ο πολίτης πρέπει είτε να έχει φύγει από την Αλβανία είτε να έχει άδεια παραμονής από την Αλβανία. 

Αυτός ο πολίτης λοιπόν είχε σχέση και πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Αλβανία. Στη συνέχεια θεωρείται από την Αλβανία. Άρα δεν είναι θέμα να πάρεις χωρίς να περάσεις από τη διαδικασία επαλήθευσης. Και μόνο τότε μπορεί να επιστρέψει στην Αλβανία. Ενώ στο κομμάτι της διέλευσης μπορεί να συμβεί ότι οι πολίτες που βρίσκονται εκεί θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, η Αλβανία αναλαμβάνει μόνο να δημιουργήσει διευκολύνσεις για τη διέλευση. Και σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται τίποτα εάν η χώρα προέλευσης από την οποία προέρχεται δεν έχει δηλώσει ότι το αποδέχεται.

Τζαφεράι: Είναι δυνατόν να έρθουν πολίτες τρίτων χωρών ή απάτριδων σε αυτή τη χώρα;

Υπουργός: Όχι δεν υπάρχει

 Αλιμπεάι: Βρετανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι ο υπουργός εκεί δήλωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Αλβανία για τη συλλογή αυτών των παράνομων μεταναστών, όχι μόνο Αλβανών αλλά και τρίτων. Είναι η ίδια συμφωνία για την οποία μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών, αυτή η συμφωνία που συζητάμε σήμερα;

 Υπουργός: Η ερώτησή σας έχει διευκρινιστεί εξαντλητικά από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Πρέσβη. Δεν υπάρχει συμφωνία για αυτό. Η συμφωνία αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις ειδήσεις που έχουν εμφανιστεί στα αγγλικά ΜΜΕ.

Αλιμπεάι: Ποιος ξεκίνησε τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, οι Βρετανοί ή εμείς; Πρόκειται για πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τους πολίτες των γειτονικών μας χωρών. Αυτή η συμφωνία είναι κυρίως αφιερωμένη σε μη Αλβανούς πολίτες. Υπάρχει επίσης πλήρες κείμενο για το θέμα της διέλευσης. Λέω κάτι αναληθές; Γίνεται κάποια επιχείρηση στο αλβανικό έδαφος για την κατάθεση προσφύγων που απελάθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να επωφεληθούν από όλα τα κεφάλαια που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο; Είναι περίπου 100 χιλιάδες λίρες ανά μετανάστη.

Υπουργός: Η συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά σε θέματα εσωτερικών υποθέσεων, είναι πολύ καλή. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και αυτή η συμφωνία. Σε αυτή την περίοδο έχουμε και το στοιχείο ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα νέα αυτής της συμφωνίας είναι πολλά. Το πρώτο είναι το πρωτόκολλο υλοποίησης, όλα είναι καλά καθορισμένα ποιος, πώς και πότε θα γίνουν όλα. Είτε αυτό που είπες είναι σύμφωνο είτε όχι, αν έχεις προηγουμένως εδώ η λέξη «ψέμα» δεν ισχύει καθόλου. Είναι υποχρέωση της Δημοκρατίας της Αλβανίας να συμμετέχει και να προβλέπει νομίμως τις διαδικασίες που εκτελούνται με τους πολίτες της αλλά και για τους πολίτες τρίτων.

Gazeta Dita

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr