«Ασυνήθιστη γαλλο-ελληνική συμμαχία κατά της Τουρκίας»


φωτό από το ρωσικό δημοσίευμα


Νοέμβριος 22, 2021. Ελλάδα

 

Στις 22 Νοεμβρίου, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News δημοσίευσε ένα άρθρο του Σερκάν Ντεμιρτάς αφιερωμένο στη γαλλοελληνική συμμαχία κατά της Τουρκίας.

 Αυτό το άρθρο αντικατοπτρίζει την τουρκική άποψη, επομένως ο αναγνώστης δεν θα το δει ως έκκληση για αποβολή της Τουρκίας από την τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατοχή της Κύπρου. 

Το άρθρο που παρουσιάζει τις τουρκικές θέσεις, αναφέρει:

Έχει γίνει σαφές ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα βλέπουν την προεδρία του Παρισιού στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ως ευκαιρία να προωθήσουν τις εχθρικές πολιτικές τους κατά της Τουρκίας, ειδικά στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποιεί σχεδόν κάθε πλατφόρμα για να δαιμονοποιήσει την Τουρκία ως τη μόνη χώρα που είναι υπεύθυνη για περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Ανατολικής Μεσογείου, της Συρίας, του Καυκάσου και άλλων.

Το γεγονός ότι ο Μακρόν στρέφεται συνεχώς προς την Τουρκία, όχι μόνο όσον αφορά τα τρέχοντα περιφερειακά ζητήματα, αλλά ακόμη και στις ιστορικές συζητήσεις για την Αλγερία, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την αντιτουρκική ρητορική ως σημαντικό εργαλείο ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Η διατήρηση μιας αντιτουρκικής ατζέντας θα μπορούσε να βοηθήσει στην απόκρυψη των αποτυχιών του Μακρόν σε πολλές διεθνείς πλατφόρμες, ειδικά στον απόηχο της συμφωνίας των ΗΠΑ για τα υποβρύχια με την Αυστραλία.

Υπάρχουν αρκετά σημάδια για να περιμένουμε περισσότερα από τη γαλλική ηγεσία ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Όσο για την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της ελληνικής Κύπρου και της Αιγύπτου δεν προκαλεί έκπληξη. Αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών της Ελλάδας για δημιουργία περιφερειακών συμμαχιών, κυρίως κατά της Τουρκίας.

Αυτές οι συμμαχίες δεν είναι μόνο καθαρά πολιτικές, καθώς περιλαμβάνουν εκτεταμένες συμφωνίες όπλων και συχνές στρατιωτικές ασκήσεις που καταδεικνύουν μια επικίνδυνη στρατιωτική συσσώρευση ενάντια στον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ σε μια ήδη ασταθή περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας , γνωστός για τις επιθετικές του δηλώσεις κατά της Τουρκίας, παρουσίασε με τον πιο αγενή τρόπο το εύρος και το περιεχόμενο της τετραμερούς συνάντησης. 

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη είναι ίδιες. Και η γειτονική Τουρκία παραμένει ο κοινός παρονομαστής των περισσότερων από αυτές », είπε ο Δένδιας στη μακρά αντιτουρκική ομιλία του. 

Κατά ειρωνικό τρόπο, υποστήριξε επίσης ότι «η σημερινή συνάντηση δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας».

Ευτυχώς, δεν συμμερίζονται όλες οι χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου αυτήν την γαλλοελληνική κατηγοριοποίηση, η οποία περιγράφει την Τουρκία ως « κοινό παρονομαστή» ή πηγή απειλής στο πλαίσιο περιφερειακών ζητημάτων.

Πάρτε για παράδειγμα την Ισπανία και την Ιταλία. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ , ο οποίος βρέθηκε στην Τουρκία για διακυβερνητικές συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, αποκάλεσε την Τουρκία όχι μόνο γείτονα, αλλά και « σύμμαχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Εκτιμώντας τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας, ο Πρωθυπουργός Σάντζεθ υποσχέθηκε να εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία με την Τουρκία σε διάφορους τομείς. (Επίσης, δεν προκαλεί έκπληξη το να διαβάζουμε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για τον πανικό στην Αθήνα μετά τις ισπανοτουρκικές συνομιλίες για τη συνέχιση της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία.)

Η Ιταλία ακολουθεί μια πολύ ισορροπημένη διπλωματία όσον αφορά τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο και ποτέ δεν αγνόησε τον ρόλο της Τουρκίας. Γι' αυτό και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν σταμάτησαν ποτέ. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία, ως κορυφαία ευρωπαϊκή δύναμη, επιλέγει να επικεντρωθεί σε πραγματικά ζητήματα στην ήπειρο και υποχωρεί από τις ελληνικές εκκλήσεις για μια πιο σκληρή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία.

Επιπλέον, η συνέχιση της αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο καθιστά άκυρες και άσχετες τις εκκλήσεις της Ελλάδας. 

Με εξαίρεση μερικές προκλητικές κινήσεις της ελληνικής Κύπρου να προσπαθήσει να κατευθύνει ερευνητικό σκάφος στα αμφισβητούμενα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου, επικρατεί ηρεμία και αυτό αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για μια περιεκτική μεσογειακή διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων χωρών.

Πρόσφατα , η ΕΕ ανέθεσε στον Ζοζέπ Μπορέλ, ανώτερο στέλεχος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, να εργαστεί για τη διοργάνωση μιας διάσκεψης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Αντί να συμμετέχει σε παράξενες συμμαχίες εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, δεν θα ήταν το καλύτερο επίτευγμα για το Παρίσι να βοηθήσει τον Μπορέλ να οργανώσει μια περιεκτική συνάντηση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του;

Eadaily.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr