Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

«Βαριά απογοήτευση στην Αθήνα», τούρκικο δημοσίευμα


Νοέμβριος 5, 2021. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν έχει επικριθεί από αρθρογράφους στην Ελλάδα και μάλιστα έγινε πρωτοσέλιδο στην Κύπρο. 

Ο λόγος της απογοήτευσης και των δύο χωρών είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναφέρθηκε στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνάντησή του με τον Ερντογάν, γράφει σε άρθρο της η τουρκική Μιλιέτ.

Ήταν το δεύτερο χαστούκι σε Αθήνα και Κύπρο μέσα σε δέκα μέρες.

Πρώτον, η Γαλλία δήλωσε: «Οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας».

Τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, για το καλό της Ελλάδας, δεν πρόσθεσε την Ανατολική Μεσόγειο στους φακέλους στις εντάσεις με την Τουρκία.

Όπως σε κάθε χώρα, οι Αμερικανοί ασχολούνται κυρίως με τα δικά τους συμφέροντα, δεν είναι περίεργο αυτό που έκανε ο Μπάιντεν.

Το περίεργο είναι ότι η Αθήνα που από τότε που εξελέγη ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει το κλίμα «Ο πρόεδρος είναι ο άνθρωπος μας, η Άγκυρα τώρα καίγεται».

Τα ελληνικά ΜΜΕ πλέον τραγουδούν «Η νέα γερμανική κυβέρνηση έρχεται, η Τουρκία θα δει τώρα τη μέρα».

Η Αθήνα απλά δεν καταλαβαίνει ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Γερμανία ούτε η Γαλλία θα ανατρέψουν τις σχέσεις με την Τουρκία για να υπερασπιστούν τις θέσεις της Ελλάδας.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας ως ηττημένος

 

Η διαμάχη για τις άδειες πολλών δεκάδων ψαράδων μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας έγινε σοβαρή κρίση.

Λέει ότι η άλλη πλευρά θα πρέπει να βρει λύση τόσο στο Παρίσι όσο στο Λονδίνο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, κατηγορούμενος για ψέματα από τον Γάλλο Πρόεδρο, διέρρευσε στα ΜΜΕ το γραπτό μήνυμα του Μακρόν.

Είναι κρίμα που έγινε διπλωματικά, αλλά ήταν πολύ διαφωτιστικό για το ποιος είναι ψεύτης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάιντεν.

Οι εφημερίδες έπρεπε να ερμηνεύσουν τη χειραψία Μπάιντεν-Μακρόν ως ποιος έβαλε το χέρι του στον ώμο, που χρησιμοποίησε και τα δύο χέρια και έδωσε το μήνυμα της ανωτερότητας στον άλλον. 

Ήταν σαν να μιλούσαν για αγώνα ελληνορωμαϊκής πάλης, που ειπώθηκε ζωντανά, παρά για χειραψία των δύο αρχηγών μια περίεργη κατάσταση.

Το αφεντικό της ΕΕ, η Γερμανία, πραγματοποίησε Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο. Ο Μακρόν, που έχει την ιδέα ότι «Η Μέρκελ έφυγε, εγώ είμαι το νέο αφεντικό», θέλει επίσης να οργανώσει μια Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, αλλά όταν ξεκίνησε το παιχνίδι με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, προσκλήθηκε στη Λιβύη από την επίσημη κυβέρνηση. Η διάσκεψη δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία.

 Χρειάστηκε να παρακαλέσει τον Πρόεδρο Ερντογάν όχι μία, αλλά δύο φορές, κατά τη συνάντηση στη Ρώμη. Δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, τουλάχιστον προσπάθησε να κερδίσει χρόνο ορίζοντας εκπρόσωπο.

Η Γαλλία ήταν παλιά μια μεγάλη χώρα, μετά τον Μακρόν έγινε μια μεγάλη σε έκταση χώρα.

 

Τι αλλαγή εξουσίας θα γίνει στην Τουρκία;

 

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εξετάζεται τι μπορεί να γίνει για μια αλλαγή εξουσίας στην Αθήνα, τη Λευκωσία, το Παρίσι και την Τουρκία.

Ωστόσο, είναι οδυνηρό να σκεφτόμαστε τι θα κάνουν οι «Ουάσινγκτον- Παρίσι- Βερολίνο» για την αλλαγή εξουσίας στην Άγκυρα, την Τουρκία.

Είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον κάθε κόμμα να προειδοποιεί τη βάση του για αυτό το θέμα.

Ακόμα κι αν πάμε μεταξύ μας, οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή τη χώρα αποφασίζουν ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία.

Τουλάχιστον, πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτό το ελάχιστο κοινό…

 

Ω, κύριε Κεμάλ προσοχή…

 

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος- CHP, Κεμάλ Κιλισντάρογλου επέκρινε τη Σύνοδο Κορυφής της G20 και τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν.

Δεν χρειάζεται να σας αρέσει, μπορείτε να την επικρίνετε, αλλά δεν πρέπει να χάσετε ένα σημαντικό σημείο.

Στο Yozgat, «Έχετε δει τον Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ να πηγαίνει στο εξωτερικό σε μια τέτοια θέση ή κάποιον άλλο ηγέτη να πέσει σε μια τέτοια θέση;», είπε ο αρχηγός του CHP.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δεν πήγε ποτέ στο εξωτερικό μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, έμενε πάντα στην Τουρκία.

Ενώ δίνουμε παραδείγματα από τον Ατατούρκ, είναι απαραίτητο να δίνουμε δύο φορές προσοχή, όχι στη γλώσσα, αλλά στα γεγονότα που τον αφορούν.

 

milliyet.com.tr - Özay Şendir

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr