Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Η Τουρκία επιδιώκει άνοιγμα στον αραβικό κόσμο με «ήσυχες πολιτικές»


Νοέμβριος 23, 2021. Ελλάδα.

 

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία κρίσεων, η Τουρκία εργάστηκε πρόσφατα να αλλάξει τις πολιτικές της με τις αραβικές χώρες σε μια προσπάθεια να εξαλείψει αυτά τα προβλήματα, τα οποία επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις της με το περιφερειακό της περιβάλλον».

Η Άγκυρα ξεκίνησε συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου και την Αίγυπτο, καθώς ξεκίνησαν φιλικές δηλώσεις, μαζί με υψηλού επιπέδου επαφές για το άνοιγμα διπλωματικών διαύλων και το άνοιγμα μιας νέας σελίδας.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Άγκυρα επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντα και να τερματίσει τις κρίσεις, κάτι που έγινε αποδεκτό από τους Άραβες σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η αναταραχή και να αναζητηθεί σταθερότητα στην περιοχή.

Σε απάντηση επίσημης πρόσκλησης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, διάδοχος του Άμπου Ντάμπι και Αναπληρωτής Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- ΗΑΕ, θα μεταβεί στην Τουρκία, αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων των Εμιράτων , κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν θα συζητήσει με τον Ερντογάν «διμερείς σχέσεις και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας και της κοινής εργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς για την επίτευξη των αμοιβαίων συμφερόντων τους».

Θ ασχοληθεί επίσης με «όλα τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και εξελίξεις που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες».

 

Τα συμφέροντα έχουν προτεραιότητα

 

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Χουσεΐν Χαριντί, δήλωσε ότι τα τουρκικά βήματα τα τελευταία δύο χρόνια είναι μια προσπάθεια επιστροφής στην πολιτική των «μηδενικών κρίσεων».

Εξήγησε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να εφαρμόσει την εξωτερική πολιτική στην υπηρεσία της τουρκικής οικονομίας, η οποία εκπροσωπείται στη μείωση των προβλημάτων με τις κύριες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, όπως οι διερευνητικές συνομιλίες με την Αίγυπτο και το άνοιγμα προς τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ταρίκ  Φαχμί είπε ότι η επίσκεψη του σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν είναι μεγάλης σημασίας γιατί μεταφέρει τις  σχέσεις Εμιράτων-Τουρκίας σε ένα νέο στάδιο και επιβεβαιώνει την επιτυχία των συμφωνηθέντων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια σημαντική χώρα και η Τουρκία επιδιώκει να λύσει τα προβλήματα μαζί της και έτσι να οικοδομήσει μια διαφορετική πολιτική».

Εξήγησε ότι η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατηγικά οφέλη από την προσέγγιση με το αραβικό περιβάλλον.

Επισήμανε ότι η επίσκεψη του Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ θα έχει θετικά αποτελέσματα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

 

Ενδείξεις και κίνητρα

 

Ο Καράμ Σαΐντ, ειδικός στις τουρκικές υποθέσεις στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών της Al-Ahram, είπε ότι υπάρχει ένα σύνολο δεικτών και κινήτρων πίσω από τη στροφή στην πορεία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Σαΐντ πρόσθεσε, σε δηλώσεις του στο «Sky News Arabia», ότι υπάρχει μια προσέγγιση που ξεκίνησε με την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου μέσω διερευνητικών συνομιλιών με δύο γύρους τον περασμένο Μάιο και Σεπτέμβριο.

Και συνέχισε, «Ακολούθησε μια προσπάθεια ενίσχυσης του διαλόγου με τις γειτονικές χώρες και αναμόρφωσης της σχέσης με το αραβικό περιβάλλον. Ξεκίνησε με μια προσπάθεια να αμβλύνει τη σχέση με τη Σαουδική Αραβία, με την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών τον περασμένο Μάιο στο Ριάντ. , και στη συνέχεια έγινε ένα ποιοτικό άλμα μέσω των επαφών Τουρκίας-Ειρήνης και μια σημαντική επίσκεψη του Σέιχ Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, Σύμβουλο Ασφαλείας.»

Η Εθνική Επιτροπή των ΗΑΕ στην Τουρκία τον περασμένο Αύγουστο και μετά ο Στρατηγικός Διάλογος Τουρκίας-Μπαχρέιν πριν από λίγες ημέρες.

 

Επιστροφή στον αραβικό κόσμο

 

Ο Αμπντουλάχ Αϊντογάν, ο Τούρκος συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, είπε ότι η Άγκυρα επιστρέφει στα αραβικά της περιβάλλοντα μέσω μεγάλων αλλαγών στην εξωτερική της πολιτική και μιας πολιτικής μείωσης των κρίσεων, ξεκινώντας από το Κάιρο και περνώντας από τα κράτη του Κόλπου.

Εκτίμησε ότι το έτος 2022 θα γίνει μάρτυρας μιας μεγάλης αλλαγής στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο και τα κράτη του Κόλπου μέσω της επιστροφής πρεσβευτών και εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που «ωφελούν όλες τις χώρες οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά».

Sky News Arabia

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr