Λιβύη: Νέα έκκληση Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ και Ιταλίας να σώσουν τις εκλογές


Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη θεωρώντας ότι δεν εισακούγονται οι προτροπές του Οργανισμού (στιγμιότυπο από τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ)

 

Νοέμβριος 24, 2021. Ελλάδα.

Οι πρεσβείες της ομάδας χωρών P3 + 2 (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, συν τη Γερμανία και την Ιταλία) απηύθυναν σήμερα νέα έκκληση για «ελεύθερες, δίκαιες, αξιόπιστες και

χωρίς αποκλεισμούς» προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου, ανήμερα της 70ης επετείου της ανεξαρτησίας της Λιβύης. 

Σε κοινό δελτίο τύπου, οι πέντε δυτικές χώρες «σημειώνουν» την ανακοίνωση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Λιβύης (Hnec) για το τέλος της φάσης αποδοχής των αιτήσεων για προεδρικούς υποψηφίους.

«Ο σημαντικός αριθμός των αιτήσεων αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της αποφασιστικότητας του λιβυκού λαού να συμμετάσχει ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε η δήλωση, ενώ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» στις αρχές που είναι αρμόδιες για τον δικαστικό έλεγχο των υποψηφιοτήτων. 

 

Κοντά τους 100 οι υποψήφιοι για την προεδρία

 

Οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές είναι συνολικά ενενήντα οκτώ, από τους οποίους ωστόσο κρέμεται η κρίση της δικαστικής εξουσίας, η οποία θα πρέπει να αποδεχθεί ή να απορρίψει τα έγγραφα. 

Μετά από αυτό, θα ξεκινήσουν οι 12 ημέρες για την υποβολή προσφυγών. Ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον διαθέσιμο χρόνο για την προεκλογική εκστρατεία. 

 

Η παραίτηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ

Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι ο Hnec επιμένει να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος γύρος μόλις 52 ημέρες αργότερα μαζί με τις βουλευτικές.

 

Ένα γεγονός που ώθησε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, τον Σλοβάκο, Γιαν Κούμπις, να παραιτηθεί, καθώς ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν έχει τίποτε να κάνει εκεί».

Ωστόσο, οι πρεσβείες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Ιταλίας «επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν τη σταθερότητα στη Λιβύη, ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που ηγείται και ανήκει στους Λίβυους και διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη», προτρέποντας τελικά οι διεθνείς οργανισμοί να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν τη δημοκρατική μετάβαση».

Agenzia Nova, Le Journal de l’ Afrique

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr