Σκόπια: Η Ελλάδα θα αλλάξει στάση έναντι μας, εάν επιστρέψει η εθνικιστική ρητορική


Νοέμβριος 3, 2021. Ελλάδα.


Σκόπια.

 Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Βαρβιτσιώτης λέει ότι η Αθήνα προειδοποιεί ότι θα επαναπροσδιορίσει τη θέση της Ελλάδας για υποστήριξη της διαδικασίας διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν επιστρέψει η εθνικιστική ρητορική στη γειτονιά.

Αυτό το μήνυμα λέει πρέπει να φθάσει στους γείτονες που βρίσκονται σε πολιτική καταιγίδα.

«Οφείλω να ομολογήσω το εξής: ανησυχούμε πολύ για τα γεγονότα στη Βόρεια Μακεδονία. Η επιστροφή μιας εθνικιστικής ρητορικής από τους γείτονές μας θα μας οδηγήσει ουσιαστικά στον επαναπροσδιορισμό της εθνικής μας θέσης για την υποστήριξη της διαδικασίας διεύρυνσης. Διότι μία από τις ισχυρές προϋποθέσεις που τίθενται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο είναι η συνεπής και σωστή εφαρμογή όλων των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Το μήνυμα  του Βαρβιτσιώτη έρχεται την ώρα που οι σύμβουλοι του VMRO-DPMNE και της Αριστεράς στους δήμους Στιπ και Αεροντρόμ υπέγραψαν πανηγυρικές δηλώσεις με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αντί της νέας συνταγματικής ονομασίας. 

Μάλιστα, ρώτησαν τους εκπροσώπους του VMRO-DPMNE για τη θέση τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι  δήλωσε σήμερα ότι η Συμφωνία είναι μια πραγματικότητα που έφερε ο Ζάεφ και δεν του αρέσει μια τέτοια πραγματικότητα.

«Μας αρέσει αυτή η πραγματικότητα; Όχι, δεν μας αρέσει. Εδώ θα σας πω ότι δεν μας αρέσει, αλλά εάν αυτή η πραγματικότητα δεν γίνει σεβαστή στη διοικητική λειτουργία αυτών των θεσμών, τότε θα έχουμε πρόβλημα με άλλους θεσμούς όπως η εισαγγελία, το δικαστικό σώμα κ.λπ. 

Θα εργαστούμε για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα μια μέρα αν υπάρξει ευκαιρία, εδώ σας λέω ναι, θα εργαστούμε, αλλά αυτή τη στιγμή είναι η πραγματικότητα στην οποία λειτουργούμε όλοι όσοι ζούμε στη Μακεδονία και είναι ταπεινωτικό και οδυνηρό για όλους από εμάς που νιώθουμε Μακεδονία, λέει ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι  - Πρόεδρος του VMRO-DPMNE.

Παραμένει άγνωστο, γράφει το δημοσίευμα, αν οι προειδοποιήσεις (από την Ελλάδα) προκλήθηκαν από τα γεγονότα σε ορισμένα δημοτικά συμβούλια και αν βλέπουν μια εθνικιστική πράξη πίσω από αυτό, ενώ το κοινό της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να αναζητά απαντήσεις για το γιατί η Ελλάδα δεν άλλαξε τις οδικές πινακίδες με Σκόπια και Fyrom. . Οι δικαιολογίες ανώτατων Ελλήνων αξιωματούχων είναι ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ήταν υπεύθυνη για την αλλαγή των πινακίδων.

kanal5.com.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr