Gazeta Dita: Ο Δένδιας είπε ότι αν δεν γίνουμε 'Περιφέρεια της Ευρώπης' θα ξαναγίνουμε «Βαλκάνιοι»


Νοέμβριος 11, 2021. Ελλάδα.

Τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να γίνουν μέρος της ΕΕ, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, τονίζοντας ότι αν δεν συμβεί αυτό, δυστυχώς «θα ξαναγίνουν Βαλκάνια με την κακή έννοια του όρου».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πριν την έναρξη της κρίσης στη Βόρεια Μακεδονία». 

Αναφερόμενος στη συζήτηση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας για την πρόταση δυσπιστίας,  «μην προδικάζετε το αποτέλεσμα, μην νομίζετε ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο», είπε ο Δένδιας.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι φίλος και σταθερός σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις συμφωνίες.

 

Υπάρχουν άλλες δυνάμεις που αποπροσανατολίζουν τα Βαλκάνια

 

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι υπάρχουν και άλλες ενεργές δυνάμεις στην περιοχή, εκτός από τις ευρωπαϊκές, που στόχο έχουν να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας αναπτυξιακή βοήθεια, μεγάλη στρατιωτική συνεργασία και βοήθεια στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως είπε ενώ προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητικές ατζέντες.

Στο πλαίσιο αυτό, προέτρεψε την περιοχή να παραμείνει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ από την άλλη κάλεσε το μπλοκ να διατηρήσει τη δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης, να μην επιτρέψει στα Δυτικά Βαλκάνια να επιστρέψουν στο βαλκανικό παρελθόν τους, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Gazeta Dita

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr