Le Figaro: Μια κουταλιά αλάτι στον εθνικιστικό καφέ του Ερντογάν

 


Νοέμβριος 13, 2021. Ελλάδα.

 

Πριν από ένα χρόνο, η Αρμενία δέχτηκε επίθεση από το - οπλισμένο από την Τουρκία - Αζερμπαϊτζάν και έχασε το Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά από έναν τρομερό πόλεμο. 

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο Αρμένιος δημοσιογράφος Βαλερί Τορανιάν (Valery Toranyan) τόνισε πόσο είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας να στηρίξει το Ερεβάν.

 

Η κατάσταση με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας

 

LE FIGARO: Το φθινόπωρο του 2020, η Αρμενία έχασε το ιστορικό της καταφύγιο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αποτέλεσμα ένοπλης σύγκρουσης. Ένα χρόνο μετά, ποια είναι η κατάσταση;

Βαλερί Τορανιάν: 

Αυτή η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν ήταν καταστροφική για την Αρμενία. Το Αζερμπαϊτζάν που υποστηρίζεται από την Τουρκία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου (απαγορευμένες από τις διεθνείς συμβάσεις) και στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν παραβιάσει τα σύνορα της Αρμενίας. Είναι σαν να συγκρίνεις τη Μάχη του Βερντέν με τον Πόλεμο των Άστρων. 

Αρκετές χιλιάδες τζιχαντιστές πολέμησαν στην πρώτη γραμμή ως μισθοφόροι πληρωμένοι από την Τουρκία. Οι νεκροί είναι 4.000, με χιλιάδες τραυματίες σοβαρά από την αρμενική πλευρά. 

Όπως τόνισε η Human Rights Watch, υπάρχουν ακόμα δεκάδες αιχμάλωτοι πολέμου στα χέρια των Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους το Μπακού απελευθερώνει σε μικρές ομάδες. 

Η μεταχείριση των κρατουμένων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με βίντεο βασανιστηρίων και ταπείνωσης, ακρωτηριασμού πτωμάτων, που αναρτώνται περήφανα στα κοινωνικά δίκτυα, βυθίζει τις οικογένειες των αγνοουμένων στρατιωτών σε μεγάλο μαρτύριο.

Σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν καταλαμβάνει τα τρία τέταρτα των εδαφών που ελέγχονται από τους Αρμένιους από το 1993, την ημερομηνία του προηγούμενου πολέμου.

 Οι Ρώσοι, που επενέβησαν στο τέλος της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσουν τις μάχες, ανέπτυξαν 2.000 στρατιώτες στο Καραμπάχ. Τους τελευταίους μήνες, οι Αζερμπαϊτζάνοι εισβάλλουν στην ίδια την Αρμενία. Πυροβολούν τους Αρμένιους στρατιώτες, πολλαπλασιάζουν τις προκλήσεις. Αυτή είναι μια συνεχής απειλή. Ο στόχος είναι να τρομάξουν τον άμαχο πληθυσμό και να καρπωθούν νέα εδάφη. Ο Πρόεδρος Αλίεφ ανακήρυξε μάλιστα το Ερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας,  ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν!

Πίσω από αυτή τη σύγκρουση βρίσκεται η σκιά της Τουρκίας. Ποιος είναι ο ρόλος της;

Αυτό είναι κάτι περισσότερο από σκιά, είναι άμεση επέμβαση στον πόλεμο. Με στρατιωτικό προσωπικό, όπλα, drones. Ο Καύκασος ​​είναι η πρώτη ζώνη τουρκικής επέκτασης προς τα ανατολικά. 

Το Καραμπάχ, αλλά και το νότιο τμήμα της Αρμενίας, είναι εμπόδιο στο ισλαμικό-εθνικιστικό όνειρο της Τουρκίας, που διασχίζει το Αζερμπαϊτζάν και συνεχίζει στις τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας. 

Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία: «δύο χώρες, ένας λαός», για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του Ερντογάν. Ο στόχος του παντουρκισμού κατά τη γενοκτονία του 1915 ήταν να δημιουργήσει ένα ομοιογενές τουρκικό έθνος απαλλαγμένο από τη χριστιανική του «σκωρία». Η σημερινή Τουρκία, που συνεχίζει να αρνείται τη γενοκτονία, χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν για να «τελειώσει τη δουλειά».

Απειλούν την Ευρώπη οι επεκτατικές φιλοδοξίες του Ερντογάν;

Η Τουρκία πιστεύει ότι όλα τα εδάφη που ήταν υπό Οθωμανική κυριαρχία ανήκουν στην ιστορία της και ότι είναι θεμιτό να τα ανακατακτήσει. Τέτοια είναι η περίπτωση στο Αιγαίο - στα ελληνικά χωρικά ύδατα - στην Κύπρο, στο Κουρδιστάν, στη Συρία, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια... Αυτή η επεκτατική αλαζονεία είναι ένας τρόπος να ανάψει την εθνικιστική φλόγα και να καλύψει τις οικονομικές αποτυχίες. Δεν τον σταματάει όμως κανείς! Οι επιθετικές πράξεις κατά της Ελλάδας, κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έπρεπε να τιμωρηθούν. Οι διαμαρτυρίες ήταν πολύ αδύναμες. Αλλά αν δεν είμαστε πλέον σε θέση να προστατεύσουμε ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ από τις παράνομες ορέξεις του Ερντογάν, τι ωφελεί η Ευρώπη;

Ο Τούρκος πρόεδρος εκβιάζει τους μετανάστες και η Ευρώπη τρέμει μπροστά του. Ο Ερντογάν είναι επίσης μια απειλή για τη Γαλλία. Είναι ισλαμιστής κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής κοινότητας στη Γαλλία, η οποία ασκεί πολύ συντηρητικό Ισλάμ. Ο Ερντογάν πρόσβαλε τον Πρόεδρο Μακρόν, αντιτάχθηκε στον αντιαποσχιστικό νόμο και χαρακτήρισε τη Γαλλία «ρατσιστική και ισλαμοφοβική» χώρα. Μίλησε κατά της αφομοίωσης, την οποία θεωρεί έγκλημα.

 

Αλλά δεν νομίζετε ότι η Δύση έχει ήδη ξεχάσει αυτόν τον πόλεμο;

 

Η Ομάδα του Μινσκ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία) έλαβε εντολή από τον ΟΑΣΕ το 1994 για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Ήταν να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα, τη μη βία και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Αρμενίων του Καραμπάχ. Το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι απέτυχε. Σήμερα, η Ρωσία είναι η μόνη χώρα της Ομάδας του Μινσκ επί τόπου. Ο Μακρόν ήταν ο μόνος που επέτρεψε στον εαυτό του να χρησιμοποιήσει δυνατά λόγια κατά του Ερντογάν. Μπορεί να αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας; Οι Αρμένιοι είναι ρεαλιστές. Οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις τους έδιναν συχνά υποσχέσεις, αλλά αυτές οι δεσμεύσεις σπάνια πραγματοποιήθηκαν. Ωστόσο, αυτό δεν τους εμποδίζει να συνεχίσουν να ελπίζουν. Ειδικά στη Γαλλία.

 

Έχουν οι Χριστιανοί ακροδεξιά ιδεολογία;!

Οι Αρμένιοι είναι μεταξύ εκείνων των Χριστιανών της Ανατολής που σύντομα θα εξαφανιστούν από προσώπου γης. Στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την ίδια την Αρμενία. Η υπεράσπιση της Αρμενίας, μιας χριστιανικής χώρας, στην κοινωνία μας, που στοιχειώνεται από τον φόβο να εμφανιστεί «ισλαμοφοβική», ειδικά στα ΜΜΕ, είναι ντροπιαστικό, ντροπιαστικό. 

Οι κύριες δυνάμεις συχνά κάνουν πλάτη λέγοντας το γνωστό «Παραμένουμε ουδέτεροι». Γινόμαστε δηλαδή συνένοχοι στους ισχυρότερους. Η προστασία των Χριστιανών της Ανατολής εξισώνεται για κάποιους με την «ακροδεξιά» ιδεολογία. Είναι πραγματικά αηδιαστικό. Ο πολιτισμός μας έχει αρχίσει να παρακμάζει και σε αντίθεση με το Ισλάμ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ντρεπόμαστε που ανήκουμε σε έναν ιουδαιοχριστιανικό πολιτισμό, με ελληνικές και λατινικές ρίζες, κληρονόμο του ανθρωπισμού της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.

Δεν είσαι πολύ απαισιόδοξος;

Αυτός ο πόλεμος κηρύχθηκε στους Αρμένιους. Οι Τούρκοι μισθοφόροι φωνάζουν «Αλλάχ Ακμπάρ». Οι Αρμένιοι ήταν ο σύνδεσμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Όλα αυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Αλλά όταν επισκέπτεστε τα αρμενικά μοναστήρια, μένεις πάντα έκπληκτος με το πόσες φορές ένα κτίριο έχει καεί, έχει καταστραφεί και μετά πόσες φορές έχει ξαναχτισθεί. Οι Αρμένιοι έχουν εξαιρετική ανθεκτικότητα, που τους οδήγησε να επιβιώσουν από τους εισβολείς και από αρκετές προγραμματισμένες εξοντώσεις. Αλλά για πόσο καιρό;

news.bg

--

  

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr