Πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεισαν την ΕΕ ότι η Ρωσία σχεδίαζε εισβολή στην ΟυκρανίαΟυκρανοί στρατιώτες σε άσκηση

Δεκέμβριος 6, 2021. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμήθευσαν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με «στρατιωτικές πληροφορίες» για να τις πείσουν ότι η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία, γράφουν οι λονδρέζικοι «Financial Times», επικαλούμενοι δικές τους πηγές.

Η διπλωματική συνεργασία, καθώς και η απόφαση των ΗΠΑ να διαδώσουν τέτοιες πληροφορίες, τους βοήθησαν να πείσουν ορισμένες δύσπιστες χώρες, όπως η Γερμανία, ότι «το Κρεμλίνο θα μπορούσε σύντομα να στείλει τα στρατεύματά του στην Ουκρανία».

Ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον επέλεξε μια τέτοια άτυπη διάδοση πληροφοριών επειδή ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δεν πίστευαν τις ανακοινώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Μόσχα φέρεται να προετοιμάζεται για εισβολή.

Οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να προβαίνουν σε τέτοιους ισχυρισμούς από τις αρχές Νοεμβρίου - ενόψει της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ.

 Η Ουάσιγκτον παρουσίασε στους συμμάχους αναφορές της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών σχετικά με την υποτιθέμενη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων και άλλα «στοιχεία πιθανής προετοιμασίας για επίθεση». 

Σύμφωνα με μια πηγή, τα υλικά ήταν «πολύ περιεκτικά».

«Πολλοί σύμμαχοι δεν ήταν πεπεισμένοι ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε. Μας εξέπληξε η ασυνέπεια στις πληροφορίες - πώς και γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν αυτό που δεν είδαμε», δήλωσε στην εφημερίδα ένας ανώνυμος αξιωματούχος.

Οι Financial Times γράφουν ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη του ΝΑΤΟ ζήτησαν διάλογο με τη Μόσχα και όχι αντιπαράθεση, πιστεύοντας ότι η Ρωσία δεν θα «εισβάλει» αν δεν προκληθεί.

Ωστόσο, τα αμερικανικά «στοιχεία πληροφοριών» άλλαξαν γνώμη, σύμφωνα με τους FT.

Το άρθρο προσθέτει επίσης ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν σκοπεύει να «προειδοποιήσει» τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην «διεξάγει επίθεση» στην Ουκρανία κατά τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη.

Νωρίτερα, η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει πιο ενεργές και αιχμηρές στην προσπάθεια να κερδίσουν την ευρωπαϊκή υποστήριξη για τον περιορισμό της Μόσχας.

Πρόσφατα, ένα νέο κύμα άρθρων έχει αυξηθεί στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζεται να εισβάλει στο έδαφος της Ουκρανίας, αναφέρει το Sputnik.

Στο Κίεβο, αρχικά δήλωσαν ότι δεν παρατήρησαν τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορά τους, αλλά στη συνέχεια άρχισαν να ισχυρίζονται ότι η Μόσχα σχεδίαζε να αρχίσει επιθέσεις.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας,  Αλεξέι Ρεζνίκοφ δήλωσε νωρίτερα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν απειλεί καμία χώρα και ότι η μετακίνηση στρατευμάτων σε ρωσικό έδαφος είναι κυριαρχικό της δικαίωμα.Politika.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr