Πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων: Η ένταξη στην ΕΕ είναι ζήτημα εδαφικής ακεραιότητας της χώρας


Δεκέμβριος 7, 2021. Ελλάδα.

Σκόπια.

Μετά το δίλημμα που διατυπώθηκε στα ΜΜΕ εάν η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι θέμα ασφάλειας ή όχι, οφείλω να δώσω μια απάντηση, την γνώμη μου, φυσικά, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντένκο Μαλέσκι.

«Αντιπολιτευτικός λόγος άνευ ουσίας»

Ο πρώην υπουργός αλλά και πολιτικός αναλυτής θα επισημάνει:

Η αντιπολίτευση, που ποτέ δεν παραδέχθηκε το μερίδιο της ενοχής της για τη μη επίλυση της ελληνο- σκοπιανής διαμάχης, ως προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέει τώρα ότι με την ένταξη στο ΝΑΤΟ η χώρα μας δεν έχει πλέον προβλήματα ασφάλειας. 

Μάλιστα, διατείνεται ότι ο ισχυρισμός ενός κυβερνητικού αξιωματούχου ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι ζήτημα ασφάλειας, κατασκευάστηκε για να δικαιολογήσει μια ενδεχόμενη συνθηκολόγηση στη διαμάχη με τη Βουλγαρία.

 Νομίζω ότι μάταια ελπίζουν σε μια τέτοια αστραπιαία λύση που θα τους απαλλάξει από την ευθύνη και τους εκτοξεύσει στα έδρανα της εξουσίας από τα κύματα της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Το θέμα με τη Βουλγαρία είναι πολύ περίπλοκο από αυτό με την Ελλάδα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η επίλυσή του από κανέναν, ούτε από την αντιπολίτευση.

Είναι αλήθεια σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί ο κανόνας ότι μόνο ένας συνειδητοποιημένος εθνικιστής ηγέτης μπορεί να οδηγήσει σε λύση στη σύγκρουση με τη Βουλγαρία, όπως  μόνο ένας συνειδητοποιημένος δεξιός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο αντικομμουνιστής Ρίτσαρντ Νίξον, θα μπορούσε να επιλύσει τη σύγκρουση με την κομμουνιστική Κίνα.

Όποιος άλλος το δοκίμαζε θα διχαζόταν η κοινή γνώμη. Όμως μια τέτοια στιγμή δεν φαίνεται καν στον πολιτικό μας ορίζοντα.

 

Ο κίνδυνος της ριζοσπαστικοποίησης των Αλβανών

 

Η επιμονή, πάντως,  για έναρξη των διαπραγματεύσεων ταυτόχρονα με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, είναι συνέπεια μελλοντικού φόβου της Δύσης, ότι δηλαδή, οι Αλβανοί στην Αλβανία θα κινηθούν γρηγορότερα προς την ΕΕ, προκαλώντας ανισορροπία με τη Βόρεια Μακεδονία.

Από αυτήν την άποψη, μια τέτοια εξέλιξη, με στάσιμη τη Βόρεια Μακεδονία στο δρόμο προς την ΕΕ (λόγω του βουλγαρικού βέτο), θα μπορούσε να ριζοσπαστικοποιήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική κοινότητα υπέρ της ενοποίησης με την Αλβανία, ως την πιο επιτυχημένη από τις δύο χώρες.

Ιδιαίτερα , μετά τους Γιουγκοσλαβικούς Πολέμους κατέστη ανεπίτρεπτο  να πυροβολούνται οι πολίτες για να μείνουν στη χώρα και τα ενδεχόμενα σενάρια που θα ακολουθούσαν θα έθεταν τη χώρα σε κίνδυνο όχι μόνο για την ασφάλειά της αλλά και την εδαφική ακεραιότητά της.

Το ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να βοηθήσει εάν μια χώρα λόγω των λανθασμένων πολιτικών της  καταρρεύσει εκ των έσω.

Tatkovina.info

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr