Σε κίνδυνο οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη


Δεκέμβριος 14, 2021. Ελλάδα.

 

Δέκα ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη, η τελική επίσημη λίστα των υποψηφίων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, ενώ οι συνεχιζόμενες έντονες διαμάχες μεταξύ των βασικών κομμάτων εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την πιθανότητα διεξαγωγής τους στην ώρα τους, γράφει η Libya Akhbar.


Οι εκλογές που έχουν οριστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, οι οποίες, αν γίνουν, θα είναι οι πρώτες του είδους τους στην ιστορία της χώρας, υποτίθεται ότι θα είναι η συνέχεια της μεταβατικής πολιτικής διαδικασίας που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη για να βγάλει τη Λιβύη από το χάος. που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Όμως 10 ημέρες πριν από τις εκλογές, η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και η δημοσίευση της τελικής λίστας των υποψηφίων έχει αναβληθεί για απροσδιόριστη ημερομηνία, γεγονός που καθιστά απίθανο να διεξαχθούν οι εκλογές στην ώρα τους, παρόλο που η κυβέρνηση της Λιβύης επανέλαβε, την Κυριακή, την προθυμία της να το πραγματοποιήσει.

Εδώ και εβδομάδες επικρατούσε η εντύπωση ότι οι εκλογές θα αναβληθούν, ειδικά μετά την αναβολή της νομοθετικής αντίστοιχης που υποτίθεται ότι θα γινόταν με την προεδρία και στη συνέχεια ο εκλογικός νόμος δέχτηκε πολλές επικρίσεις, οδηγώντας στην υποψηφιότητα αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων για το προεδρία.

Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών  Τζαμάλ Μπινομάρ, ο οποίος επί του παρόντος ηγείται του Διεθνούς Κέντρου Πρωτοβουλιών Διαλόγου, «οι εκλογές θα είναι περισσότερο επιζήμιες παρά ωφέλιμες, λόγω των βαθιών διχασμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

 

Αθέμιτες συνθήκες

 

Είτε αναβληθούν οι εκλογές είτε όχι, οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων εκλογών δεν υπάρχουν. Οι Λίβυοι είναι βαθιά διχασμένοι που τους εμποδίζει να αποδεχτούν ή να συμφωνήσουν με τα εκλογικά αποτελέσματα».

Τον Φεβρουάριο του 2011, με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ, οι Λίβυοι ανέτρεψαν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μετά από μια εξέγερση πολλών μηνών και αφού ο «αρχηγός της Τζαμαχιρία» κυβέρνησε τη χώρα από το 1969. Στη συνέχεια, η χώρα είδε διχασμούς και περιφερειακούς ανταγωνισμούς μάχες εξουσίας και η άνοδος της επιρροής των πολιτοφυλακών και οι αυξανόμενες εξωτερικές παρεμβάσεις.

Τον Μάρτιο, σχηματίστηκε μεταβατική κυβέρνηση μετά από διάλογο μεταξύ των λιβυκών κομμάτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υποστηρίξει την εκλογική διαδικασία. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει σβήσει το διχασμό.

 Ο Μπινομάρ λέει, «Οι θεσμοί είναι κατακερματισμένοι και δεν υπάρχει κράτος και ενοποιημένες ή νόμιμες δυνάμεις ασφαλείας και στρατού.

Όλα τα είναι στοιχεία που οδηγούν σε αστάθεια και αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα παραμένουν άλυτα από το 2012».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr