Αλβανία: Διάσπαση του Δημοκρατικού Κόμματος- Ο Μπερίσα «διώχνει» τον Λουλζίμ Μπασά


Δεκέμβριος 11, 2021. Ελλάδα.

Τίρανα.

Ο κηρυγμένος ως ‘Persona non grata’ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, διοργάνωσε σήμερα μεγάλη συγκέντρωση των οπαδών του, μελών του Δημοκρατικού Κόμματος για την έγκριση ενός νέου καταστατικού του κόμματος.

Στη συγκέντρωση που ψήφισαν γύρω στα πέντε χιλιάδες μέλη για νέο καταστατικό του κόμματος και για την απόρριψη του Λουλζίμ Μπασά από την αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Η Συνέλευση ενέκρινε με ανάταση του χεριού τις τροποποιήσεις του Καταστατικού, οι οποίες εγκρίθηκαν με ανάταση του χεριού, καθιστώντας αδύνατη την επαλήθευση της ψήφου των 4935 παρόντων αντιπροσώπων. Οι αλλαγές στο Καταστατικό περιλαμβάνουν σχεδόν ένα νέο κόμμα, αφαιρώντας τις κυβερνητικές δομές που ήταν, με την αποπομπή των αντιπροέδρων, με νέο λογότυπο και σφραγίδα του κόμματος», γράφει η Shqiptarja.

Η συνάθροιση των οπαδών του Σαλί Μπερίσα έγινε στο στάδιο της Air Albania και σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν σε αυτήν  4935 αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος από όλη την επικράτεια από το σύνολο των 7600 εγγεγραμμένων μελών.

 

«Αποπέμφθηκε» ο Λουλζίμ Μπάσα με 4446 ψήφους…

 


Το αποτέλεσμα της συνέλευσης του Μπερίσα έχει ως εξής:

«Μετά την καταμέτρηση, σύνεδροι παρόντες στη συνέλευση ήταν 4934, από αυτούς τους συμμετέχοντες οι 4491 ήταν αντιπρόσωποι, από αυτούς τους 4446 αντιπροσώπους ψήφισαν υπέρ της αποπομπής (του Μπασά), έναντι 36 αντιπροσώπων και 9 άκυροι», όπως σημειώνεται.

 

«Όχι στα Ανοικτά Βαλκάνια», να μην τολμήσει ο Βούτσιτς να έρθει τα Τίρανα

 

Ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου αναμενόταν να διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής για την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» στα Τίρανα, ο Σαλί Μπερίσα προειδοποίησε σήμερα τον Βούτσιιτς να μην τολμήσει να έρθει στην αλβανική πρωτεύουσα. Από την «Air Albania», ο Μπερίσα είπε ότι τα «Ανοιχτά Βαλκάνια»  τα δημιουργεί η σερβική ηγεμονία και ότι ο Βούτσιτς θα έχει εναντίον του τους δρόμους γεμάτους Αλβανούς, σε περίπτωση που «τολμήσει» να καταπατήσει στα Τίρανα για αυτή την πρωτοβουλία.

«Τα Ανοιχτά Βαλκάνια, συγκεκριμένα με τη συμμαχία Βελιγραδίου-Σκοπίων-Τίρανα, δημιουργούν σερβική ηγεμονία. Έχει ρωσική επιρροή, είναι τα Βαλκάνια των αντιευρωπαϊκών συμφερόντων, σκοπεύει να αντικαταστήσει τη Διαδικασία του Βερολίνου με τη Διαδικασία Πούτιν. Προειδοποιώ τον Γκέμπελς του Μιλόσεβιτς ή τον νέο Μιλόσεβιτς ότι για τα Ανοιχτά Βαλκάνια μην σκεφτείτε ποτέ να έρθετε στα Τίρανα, οι πλατείες και οι δρόμοι θα είναι γεμάτοι εναντίον σας», είπε ο Μπερίσα.

 



 

Επίθεση Μπερίσα στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα

 

Ο Σαλί Μπερίσα απηύθυνε σκληρές επιθέσεις στην πρέσβειρα των ΗΠΑ, Γιούρι Κιμ, όπου είπε ότι δεν συμπεριφέρεται όπως ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη χώρα μας, αλλά όπως κάποτε ο πρέσβης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα Τίρανα. 

Από την «Air Albania» ο Μπερίσα είπε ότι οι ΗΠΑ είναι η αυτοκρατορία του καλού και η Σοβιετική Ένωση του κακού, αλλά τόνισε ότι μερικές φορές οι αξιωματούχοι το ξεχνούν αυτό.

«Θέλω να τονίσω και να πω σε αυτούς τους αξιωματούχους ότι είμαστε ένα παλιό έθνος, στην ιστορία μας λίγοι περισσότεροι από εμάς είχαν να κάνουν με τις υπερδυνάμεις των καιρών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

 Η Σοβιετική Ένωση, όπως περιγράφεται από τον Πρόεδρο Ο Ρίγκαν, ήταν ο αυτοκράτορας του κακού, ήταν η υπερδύναμη του ολοκληρωτισμού και της ανθρώπινης υποβάθμισης της μιζέριας, της βίας, του τρόμου και εναντίον του είναι οι ΗΠΑ, ο αυτοκράτορας της ελευθερίας, των αξιών, η μεγάλη χώρα της ελευθερίας. Είναι πιο λυπηρό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Είναι λυπηρό και οδυνηρό να βλέπεις την πρέσβειρα των ΗΠΑ να συμπεριφέρεται σαν κυβερνήτης όπως ο πρώην Σοβιετικός πρεσβευτής στα Τίρανα. Οι αυτοκρατορίες ποικίλλουν από νύχτα σε μέρα, αλλά δυστυχώς οι γραφειοκράτες και οι άνθρωποι μερικές φορές το ξεχνάνε αυτό», είπε.

 

«Επιτροπή Επανίδρυσης»

 

Η Συνέλευση του Μπερίσα συγκρότησε επίσης «Επιτροπή Επανίδρυσης», που αναλαμβάνει το Δημοκρατικό Κόμμα  έως τις 22 Μαρτίου 2022 που θα γίνουν εκλογές σε αυτό.

Ωστόσο, δημοσιογράφοι που υποστηρίζουν τον νυν πρόεδρο Λουλζίμ Μπασά, όπως ο Μέρο Μπαζέ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το μικρότερο συλλαλητήριο της ιστορίας του έκανε ο Μπερίσα» θεώρησε ο δημοσιογράφος τονίζοντας ότι «σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα χωρίστηκε από τον «Μπερισισμό».

«Σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα διαχωρίστηκε επίσημα από τον Μπερισισμό. Ο Μπερίσα πραγματοποιεί το μικρότερο συλλαλητήριο της ιστορίας του. Καθώς ο Μπασά κάνει την πιο θαρραλέα πράξη της ζωής του, στεκόμενος μπροστά τους στο όνομα των δυτικών αξιών για τις οποίες ιδρύθηκε το PD», έγραψε ο Μπαζέ. 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr