Frankfurter Alggemeine Zeitung: Η παρανόηση της Ιστορίας από τη Σόφια


Δεκέμβριος 7, 2021. Ελλάδα.

Βερολίνο.

 

 Η Βουλγαρία βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να έχει μια νέα κυβέρνηση και οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι η χώρα θα άρει το βέτο στις πρώιμες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Η παρανόηση της ιστορίας από τη Σόφια», που εξηγεί ότι η κυβέρνηση του Μπορίσοφ έχει μπλοκάρει τις συνομιλίες με εξηγήσεις «που

όχι μόνο οι Βρυξέλλες θεωρούν παράλογες» αλλά και ότι «τα Σκόπια πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η σλαβομακεδονική γλώσσα είναι στην πραγματικότητα μόνο μια βουλγαρική διάλεκτος και ότι το μακεδονικό έθνος έχει εξελιχθεί από το βουλγαρικό», όπως λέει η Σόφια.

Αλλά όποιος πιστεύει ότι μόνο μια αλλαγή κυβέρνησης στη Βουλγαρία θα αποκαταστήσει την κοινή λογική και ότι οι περίεργες ακαδημαϊκές συζητήσεις δεν θα εμποδίζουν πλέον την πολιτική της ΕΕ στα Βαλκάνια μπορεί να αποδειχθεί ότι κάνει λάθος.

 

Η διαφωνία με την Ελλάδα και η στάση της Βουλγαρίας

 

Η «διαφωνία ονόματος» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων εμπόδισε τη δυτική ενσωμάτωση του βαλκανικού κράτους για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα πριν επιλυθεί το 2018 με τη μετονομασία της FYROM σε Βόρεια Μακεδονία.

Η ιστορική διαμάχη Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας,  θα μπορούσε επίσης να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Ο Κιρίλ Πετκόφ θεωρείται ένας πραγματιστής άνθρωπος που κοιτάζει μπροστά και δεν θέλει να χαθεί στα βάθη της βαλκανικής συζήτησης για την ιστορία.

Πρέπει όμως να λάβει υπόψη του και τους εταίρους του συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένου του εν μέρει εθνικιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Και όχι μόνο για τους υποστηρικτές του: η αντιπάθεια της Βουλγαρίας για τη Βόρεια Μακεδονία είναι βαθύτερη από ό,τι φαίνεται σε πολλούς που κοιτούν αλλού.

Ο Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ (όπως και ο προκάτοχός του Ρόσεν Πλεβνέλιεφ) είναι σε εθνικιστική γραμμή για το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν είχε παρατηρηθεί στο εξωτερικό, γιατί οι βουλγαρικές θέσεις βρίσκονταν στη σκιά της ηχηρής ελληνο- σλαβομακεδονικής «διαφωνίας του ονόματος».

If the active participation of a state in the Holocaust may not be called fascist – then what can? What Sofia demands from North Macedonia is basically falsifying history. A demand that Σημαία της Π.Γ.Δ.Μ. cannot accept – for the sake of the very European values it claims to aspire to. (F.A.Z.)
Εικόνα

«Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Σόφια, θα υπάρξει ακόμη και ένα κόμμα που θα αρνείται ανοιχτά το δικαίωμα ύπαρξης της Βόρειας Μακεδονίας - το δεξιό ριζοσπαστικό Βουζράζντανε ( σημ. Αναγέννηση) το οποίο θέλει η Βόρεια Μακεδονία να ενωθεί με τη Βουλγαρία γιατί είναι το «δεύτερο βουλγαρικό κράτος» που αναδύεται στα Βαλκάνια. Το ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος για αυτό το κόμμα είναι αυτονόητο. «Το Βουζράζντανε, με μόνο 13 βουλευτές, είναι η μικρότερη από τις επτά κοινοβουλευτικές ομάδες και είναι μοναχικός στον απόλυτο αλυτρωτισμό του», έγραψε ο συντάκτης.

«Όμως η Βόρεια Μακεδονία υπονομεύεται σε πιο ελαφριά μορφή και από άλλα βουλγαρικά κόμματα. Η Σόφια παρουσίασε μια λίστα με αιτήματα από τα οποία ο μελλοντικός συνασπισμός δεν απομακρύνεται.

Έτσι, η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να αναφέρεται στο Σύνταγμα.

 Η πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για κάτι τέτοιο στα Σκόπια θα μπορούσε να είναι ευκολότερη εάν η Βουλγαρία δεν απέκλεισε συστηματικά τους δικούς της πολίτες, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως  Σλαβο-Μακεδόνες εδώ και δεκαετίες.

Η στέρηση των δικαιωμάτων της (σήμερα πολύ λίγων) της σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία επέζησε της κατάρρευσης του κομμουνισμού.

 Η Σόφια αγνόησε μάλιστα αρκετές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να εμμείνει στην ιδέα ότι δεν υπάρχει σλαβομακεδονική μειονότητα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ράντεφ, η Βόρεια Μακεδονία πρέπει επίσης να αποτρέψει τη «ρητολογία μίσους» κατά της Βουλγαρίας.

Η «διαστρέβλωση της ιστορίας» έπρεπε να εκλείψει από τα «media, μουσεία, δημόσια και κρατική πολιτική».

Γι' αυτό ο Ράντεφ προτρέπει τα Σκόπια να λογοκρίνουν τη συζήτηση στη χώρα, γιατί αυτό που θεωρείται «ρητορική μίσους» στη Βουλγαρία είναι εκπληκτικό.

Αυτό αναφέρεται στην περίοδο από το 1941 έως το 1944, όταν η Βουλγαρία, τότε μικρότερος εταίρος του «άξονα» του Χίτλερ, κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και τμήματα της βόρειας Ελλάδας.

Η Σόφια στη Δημοκρατία της Βόρειας  Μακεδονίας ακολουθεί μια απερίσκεπτη πολιτική εκβουλγαρισμού.

Περίπου 7.200 Εβραίοι της χώρας συγκεντρώθηκαν σε γκέτο από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής και απελάθηκαν στην Τρεμπλίνκα.

Σήμερα, ωστόσο, η Σόφια ισχυρίζεται ότι ήταν μια «ρητολογία μίσους» όταν τα μνημεία ή οι πλάκες στη Βόρεια Μακεδονία θυμίζουν τη «βουλγαρική φασιστική κατοχή».

Στο τέλος του κειμένου, η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπενθυμίζει ότι ο πρωθυπουργός Ζάεφ ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό «από την εσπευσμένη υποβολή στη Σόφια» ότι η κυβέρνησή του θα διατάξει την αφαίρεση πολλών πινακίδων για τη μνήμη της «βουλγαρικής φασιστικής κατοχής», η οποία επικρίθηκε έντονα από Σλαβομακεδόνες ιστορικούς.

 «Ο Ζάεφ κατηγορήθηκε για παραποίηση της ιστορίας. Αν τα Σκόπια ήθελαν να ανταποκριθούν σε όλα τα αιτήματα της Σόφιας, τότε θα το έκαναν πραγματικά. Η παραχάραξη της ιστορίας δεν ήταν μέχρι στιγμής κριτήριο για την ένταξη στην Ε.Ε. Αλλά νομίζω ότι οι Βούλγαροι θέλουν να το κάνουν κριτήριο. "Η Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο λόγω του ίδιου του σεβασμού των αξιών της ΕΕ", γράφει ο συντάκτης του άρθρου Michael Martens  της FAZ από τη Βιέννη.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr