Ο Μπορέλ ζητά ξανά από το Κοσσυφοπέδιο να δημιουργήσει σερβική αυτονομία


Δεκέμβριος 7, 2021. Ελλάδα.

Βρυξέλλες.

 Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ είπε στον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ότι η κυβέρνηση στην Πρίστινα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη Συμφωνία για την ίδρυση Κοινότητας Σερβικών Δήμων, η οποία

ουσιαστικά σημαίνει τη δημιουργία σερβικής αυτονομίας με παράδειγμα τη Δημοκρατία Σέρπσκα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, γράφει η Politika του Βελιγραδίου.

 «Ζητώ συγγνώμη από τον πρωθυπουργό (Κούρτι), αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να σας ζητάμε να εφαρμόσετε τη Συμφωνία για την Κοινότητα των Σερβικών Δήμων», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον Κούρτι, ανταπαντώντας στην απάντηση του Κούρτι σε ερώτηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tanjug.

Όταν, μάλιστα, ο Κούρτι ρωτήθηκε εάν αισθάνεται προσωπικά υπεύθυνος όταν ο Ύπατος Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είχε αποδείξεις εποικοδομητικότητας για τη συνέχιση του διαλόγου και όταν ρωτήθηκε εάν υπήρχε σχέδιο εκπλήρωσης των υποχρεώσεων βάσει της συμφωνίας CCA, είπε ότι υπήρχαν 33 συμφωνίες μεταξύ Πρίστινα και Βελιγράδι και ότι το επίσημο Βελιγράδι, όπως ισχυρίζεται, δεν έχει εκπληρώσει τα 2/3 αυτών των συμφωνιών και ότι «το Βελιγράδι αρέσκεται πάντα να αναφέρει μια συμφωνία που δεν έχει περάσει τη δοκιμασία στο Συνταγματικό μας Δικαστήριο».

Ο Κούρτι είπε επίσης ότι το 2015, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου, κανένας από τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο δεν διαμαρτυρήθηκε εναντίον της, όπως είπε, αλλά  μόνο η κυβέρνηση του Βελιγραδίου.

«Είναι ώρα για διάλογο, γιατί οι πολίτες θα είναι οι μόνοι που θα ωφεληθούν και όχι οι πολιτικοί», είπε ο Κούρτι.

 Πρόσθεσε ότι χρειάζεται, όπως είπε, ο «δημοκρατικός χαρακτήρας του διαλόγου», δηλ. οι άνθρωποι να επωφεληθούν, και όλες οι αποφάσεις που προέρχονται από τα πάνω είναι εκεί για να ευχαριστήσουν τους πολιτικούς και όχι το λαό.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του Tanjug εάν είχε μιλήσει απευθείας με τον Κούρτι για την εφαρμογή των συμφωνιών των Βρυξελλών, ο Μπορέλ είπε ότι αναμένει πλήρη εφαρμογή αυτών των συμφωνιών προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr