Λιβύη: Βουλευτές ζητούν την αντικατάσταση του πρωθυπουργού


Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Νταμπαϊμπά

Ιανουάριος 14, 2022. Ελλάδα.

Τρίπολη.

Δεκαπέντε μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου ζήτησαν αλλαγή της κυβέρνησης υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπαϊμπα, αναστολή της εργασίας του και στη συνέχεια παραπομπή του σε έρευνα, λόγω υποψιών για διαφθορά και νομικών παραβιάσεων που διέπραξε.

Αυτό έγινε σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Πέμπτη 15 βουλευτές, στην οποία καλούσαν το προεδρείο του κοινοβουλίου να συμπεριλάβει ένα θέμα για την επιλογή νέου πρωθυπουργού στην ατζέντα των προσεχών συνόδων, για να σχηματιστεί μια τεχνοκρατική κυβέρνηση με συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως είναι οι άμεσες ρυθμίσεις για την άρση της ανωτέρας βίας, την ενοποίηση των θεσμών και την παύση της διαφθοράς για την προετοιμασία της προεκλογικής περιόδου προς τις εκλογές.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου  Ακίλα Σάλεχ κάλεσε τους βουλευτές να παραστούν σε δημόσια και επίσημη συνεδρίαση, την ερχόμενη Δευτέρα, στα κεντρικά γραφεία του κοινοβουλίου στην πολη Τομπρούκ, χωρίς να αποκαλύψει το πρόγραμμα της συνεδρίασης.

Ωστόσο, το αίτημα για αλλαγή κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με το σχέδιο της Ειδικής Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στέφανι Γουίλιαμς, η οποία πιστεύει ότι ο οδικός χάρτης που αναπτύχθηκε από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου επεκτείνεται έως τον Ιούνιο του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή εκτελεστική αρχή θα παραμείνει στην κορυφή των καθηκόντων της μέχρι εκείνη την ημερομηνία και την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών σε αυτήν την ημερομηνία.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων με επιρροή στη Λιβύη, προκειμένου να συμφωνηθεί στη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη που θα οδηγήσει τη χώρα στη διεξαγωγή εκλογών και θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητά της, χωρίς αυτό να οδηγήσει στην υπογραφή συμφωνίας  μεταξύ τους.

alarabiya.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr