Πως η οθωμανική κληρονομιά ευνοεί τη διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια



Ιανουάριος 21, 2022. Ελλάδα.

Τι κάνει η Τουρκία στα οθωμανικά κειμήλια των Βαλκανίων; Πως ξαναχτίζει η Άγκυρα μια γέφυρα σε μια γεωγραφική περιοχή που είχε παραμελήσει για χρόνια; Θα μπορούσε πραγματικά η Τουρκία να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των βαλκανικών λαών;, γράφει η αρθρογράφος Χιλάλ Καπλάν στο άρθρο της, «Τουρκικός άνεμος ζεσταίνει τα Βαλκάνια» - στην Sabah.

Θα μπορούσα – συνεχίζει η συντάκτης - να γράψω σελίδες και σελίδες για να απαντήσω. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές διατριβές και άρθρα που έχουν γράψει οι αξιότιμοι ακαδημαϊκοί μας. 

Αλλά ως αρθρογράφος θα σώσω λέξεις και θα απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις σε ένα πλαίσιο.

 


Αυτό το ζευγάρι υγρά μάτια, κατά τη γνώμη μου , είναι το πιο όμορφο σύμβολο χρόνων προσπάθειας και διπλωματίας της σαΐτας.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Αλβανία με πολυπληθή αντιπροσωπεία στις αρχές της εβδομάδας . 

 Είναι αυτονόητο πόσο θερμά υποδέχτηκαν τον Ερντογάν οι αλβανικές αρχές και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα. 

Μιλώντας για διμερείς συμφωνίες και επενδύσεις , ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε δύο πολύ συμβολικά ανοίγματα.

 Ένα από αυτά ήταν που άπλωσε η Τουρκία το χέρι της στους καταπιεσμένους σε όλο τον κόσμο: το άνοιγμα των σπιτιών που έχτισε η Τουρκία για τους σεισμόπληκτους μετά τον σεισμό που έγινε στην Αλβανία το 2019. 

Το άλλο ήταν η εκδήλωση, του πόσο επιμελώς η Τουρκία επιδίωξε την προστασία της στον εγκαταλελειμμένο ισλαμικό κόσμο: τα εγκαίνια του τζαμιού Ετ’Χεμ Μπέη στην πρωτεύουσα, Τίρανα.

Πλήθος κόσμου, κρατώντας τουρκικές και αλβανικές σημαίες, συνέρρευσε στην τελετή έναρξης. 

Εδώ είναι το στιγμιότυπο που προανέφερα και που τρυπάει κάθε καρδιά που προστατεύει την πολιτιστική της κληρονομιά, καταγράφηκε σε εκείνη την τελετή. 

Ενώ η τελετή συνεχιζόταν, η κάμερα στράφηκε προς το πλήθος και εστίασε σε έναν ηλικιωμένο Αλβανό στο τζαμί. Κοιτούσε τον Πρόεδρο Ερντογάν με ευγνωμοσύνη και δάκρυα, σήκωσε το χέρι του και έστελνε χαιρετισμούς...

Για όσους δεν γνωρίζουν, επιτρέψτε μου να εξηγήσω τον λόγο για αυτό το δάκρυ στα μάτια του:

Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία, πολλοί μουσουλμάνοι κληρικοί φυλακίστηκαν με την κατηγορία της «θρησκευτικής προπαγάνδας». 


Τα περισσότερα από τα ιερά τζαμιά κλειδώθηκαν και μερικά καταστράφηκαν. Δυστυχώς, το τζαμί Ετ’Χεμ Μπέη υπέστη το μερίδιό του από αυτή τη δίωξη , έκλεισε την κομμουνιστική εποχή (1946-1985) και άνοιξε ξανά το 1991 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.


Το τζαμί κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην ιστορία μας. Διότι είναι το μόνο τζαμί στα Τίρανα που σώθηκε από τα οκτώ μεγάλα τζαμιά που χτίστηκαν κατά την Οθωμανική περίοδο. 

Προκειμένου να διατηρηθεί το τέμενος Ετ’Χεμ Μπέη και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές, η ΤΙΚΑ ξεκίνησε την αποκατάσταση το 2018 με οδηγίες του Ερντογάν και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πέρυσι. 

Φοβάμαι ότι αυτό είναι ένα όραμα που δεν μπορεί να καταλάβει η Akşener, η οποία είπε ότι θα έκλεινε την TIKA αν γινόταν πρωθυπουργός. 

Τα λόγια του Ερντογάν στην τελετή εξηγούν επίσης ότι ένα τουρκικό ίχνος έχει μείνει στα Βαλκάνια που θα θυμούνται για γενιές:

«Το τέμενος Ετ’Χεμ Μπέη, η κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Τουρκίας και της Αλβανίας , είναι το στολίδι των Τιράνων.

»Το τζαμί μας , που χτίστηκε με ράμματα και χειροτεχνία, ανακτά τώρα την παλιά του αίγλη».

 Ο Ερντογάν είναι ένας από τους μόνους ηγέτες που μπορεί να επικοινωνήσει με κάθε πολιτικό παράγοντα σε αυτή τη γη της κληρονομιάς, που ζυμώθηκε με αίμα, πόλεμο και γενοκτονία.

Η διπλωματία είναι η ελπίδα των βαλκανικών λαών. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι ότι ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα την επομένη της επίσκεψής του στην Αλβανία.

Είναι χρήσιμο να υπογραμμίσουμε ένα ενδιαφέρον ανέκδοτο από αυτές τις επαφές, στο οποίο ο Ερντογάν παρενέβη για να ξεπεράσει την κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

 Κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του Βούτσιτς στο Προεδρικό συγκρότημα, αποτυπώθηκε στις κάμερες ότι τα χαλιά του πρωτοκόλλου παρασύρθηκαν από τον άνεμο. Κατά τη διμερή συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Βούτσιτς εξήγησε πώς επηρεάστηκε από το περιστατικό ως εξής:
«Δεν το έχω δει σε καμία άλλη χώρα. Όταν ο αέρας σήκωσε τα χαλιά, είδα ότι ο καμέραμαν και ο φωτογράφος κρατιόνταν χέρι-χέρι και τα διόρθωναν, χωρίς να κοιτούν δεξιά ή αριστερά, χωρίς να περιμένουν κανέναν. Αυτό δείχνει την αγάπη τους για την πολιτεία τους και εσάς».


Κατά τη γνώμη μου, φαίνεται ότι κάθε βήμα που κάνει η Τουρκία δημιουργεί έναν ζεστό και χωρίς αποκλεισμούς άνεμο στα Βαλκάνια, σημειώνει η αρθρογράφος.

sabah.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr