«Οι μυστικές υπηρεσίες των Σκοπίων είναι παραρτήματα σερβικών υπηρεσιών»- πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας


Ιανουάριος 21, 2022. Ελλάδα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν εφάρμοσε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες αυτής της χώρας εξακολουθούν να είναι υποκαταστήματα των σερβικών, οι οποίες, όπως είπε, είναι κλάδοι των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών.

Με τον τρόπο αυτόν απάντησε στην ερώτηση του βουλγαρικού πρακτορείου BGNES αν συμμερίζεται την αισιοδοξία του νέου πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ  μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια.

Ο Πλεβνέλιεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βουλγαρίας από το 2012 έως το 2017, είπε ότι είναι σημαντικό «οι φίλοι στα Σκόπια να καταλάβουν ότι τίποτα δεν θα συμβεί μόνο με την άσκηση πίεσης, αλλά ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες».

Εξήγησε γιατί η Βουλγαρία πιστεύει ότι η Αλβανία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και όχι η Βόρεια Μακεδονία.

«Είναι πολύ απλό. Λέμε ότι η Αλβανία είναι έτοιμη γιατί έχει κάνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά τα Σκόπια όχι. Και γι' αυτό το βουλγαρικό κράτος δικαίως λέει ότι (η Αλβανία) είναι μπροστά» (είπε ο Πλέβνελιεφ).

Ως επιβεβαίωση μιας τέτοιας εκτίμησης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι η Αλβανία, όπως είπε, έκανε δίκαιη απογραφή και έδωσε δικαιώματα στη βουλγαρική μειονότητα, ότι έκανε αλλαγές στα σχολικά βιβλία και ότι ήδη υπάρχει διαφορετικός τρόπος να μιλάμε για κομμουνιστική ιδεολογία και παρελθόν, καθώς και ότι οι υπηρεσίες της Αλβανίας είναι πολύ πιο ενσωματωμένες στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

«Δεν έχουμε δει παρόμοια μεταρρύθμιση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα οι υπηρεσίες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είναι απλώς υποκαταστήματα των Σέρβων, που είναι και πάλι κλάδοι των Ρωσικών (μυστικών υπηρεσιών). Και δεν θέλουμε να φέρουμε τον Τίτο και τον Στάλιν στην ΕΕ», είπε ο Πλεβνέλιεφ.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε στους «φίλους στα Σκόπια» ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση.

«Λοιπόν, οι αγαπητοί φίλοι στα Σκόπια, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται δράση, χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτό θα ξεκλειδώσει την πόρτα για την επιθυμητή ένταξη στην ΕΕ», είπε ο Πλεβνέλιεφ - σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα.

Danas.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr