Πρόεδρος Ουκρανίας προς ομολόγους του στη Δύση: Σταματήστε να σκορπίζετε πανικό! Οι δηλώσεις βλάπτουν την οικονομία μας!


Ιανουάριος 29, 2022. Ελλάδα.

Ο  πρόεδρος της Ουκρανίας,  Βολοντιμίρ Ζελένσκι, προέτρεψε τους δυτικούς συναδέλφους του και τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να δημιουργούν εντάσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς για «ρωσική εισβολή» στη χώρα του.

 

Σε συνέντευξή του σε εκπροσώπους ξένων μέσων ενημέρωσης την Παρασκευή, ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι κατέστησε σαφές στις δύο τελευταίες συνομιλίες του με τους Αμερικανούς ομολόγους του, Τζο Μπάιντεν, και  τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν ότι η «απειλή από το Κρεμλίνο» εξακολουθεί να είναι «επικείμενη και επίμονη», τονίζοντας την ίδια στιγμή που η Ουκρανία «έχει μάθει πώς να συνυπάρχει σε τέτοιες συνθήκες από το 2014».


«Δεν βλέπουμε απειλή, καταστρέφεται η οικονομία μας»


Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε: «Σήμερα δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από ό,τι στο παρελθόν. Ναι, ο αριθμός των [ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας] έχει πράγματι αυξηθεί, αλλά το ανέφερα ήδη στις αρχές του 2021, όταν μίλησα για Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις... Δεν νομίζω ότι η κατάσταση σήμερα είναι πιο σοβαρή από ό,τι ήταν τότε, στο απόγειο εκείνων των ασκήσεων».

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης και οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για τις εξελίξεις της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχει «πόλεμος, μετακινήσεις στρατευμάτων στους δρόμους, γενική κινητοποίηση και μετακίνηση ανθρώπων», τονίζοντας ότι αυτό δεν ισχύει.

Είπε, σύμφωνα με όσα ανέφερε το BBC, «Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πανικό, αλλά μάλλον τη σταθερότητα της οικονομίας της χώρας μας, γιατί όλες αυτές οι ενδείξεις ότι «αύριο έρχεται πόλεμος» εκδίδονται τώρα ακόμη και από αξιοσέβαστους ηγέτες που λένε ευθέως μακριά από τη διπλωματική γλώσσα  ότι ο πόλεμος έρχεται αύριο, που σημαίνει πανικό, ειδικά στις αγορές και στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ο Ζελένσκι είπε ότι αυτός ο πανικός έχει κοστίσει στην Ουκρανία μέχρι στιγμής ξένες επενδύσεις αξίας 12,5 εθνικού νομίσματος (περίπου 440 εκατομμύρια δολάρια), επισημαίνοντας ότι το Κίεβο αναγκάζεται σήμερα να σταθεροποιήσει την τιμή του εθνικού του νομίσματος σε βάρος των κρατικών αποθεμάτων.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι τέτοιες εκστρατείες μέσων ενημέρωσης δεν εφαρμόστηκαν κατά τις προαναφερθείσες ρωσικές ασκήσεις στις αρχές του 2021, προσθέτοντας: «Ως εκ τούτου, νομίζω - και αυτό συζητήσαμε με τον Πρόεδρο (Μπάιντεν) ότι αυτή η πολιτική των μέσων πρέπει να είναι καλά μελετημένη».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Ζελένσκι και Μπάιντεν κατά την τελευταία τους κλήση λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων τους για τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε παρεξήγηση μεταξύ του ίδιου και του Αμερικανού ομολόγου του.


«Εγώ γνωρίζω καλύτερα τι συμβαίνει στα σύνορά μας»


Ταυτόχρονα, συνέχισε, «Είμαι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, και είμαι εδώ, και γνωρίζω τις λεπτομέρειες του τι συμβαίνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο».

Ο Ζελένσκι επέκρινε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας να εκκενώσουν το μη απαραίτητο διπλωματικό τους προσωπικό από την Ουκρανία, θεωρώντας ότι είναι λάθος, και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι οι ξένοι διπλωμάτες πρέπει να παραμείνουν εντός της χώρας υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέκρινε τους Αμερικανούς και Βρετανούς διπλωμάτες στο Κίεβο με έναν «καπετάνιο που θα έπρεπε να είναι ο τελευταίος που θα εγκαταλείψει το πλοίο που βυθίζεται», προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι έχουμε τον Τιτανικό και η Ουκρανία προχωρά».

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται για την τύχη της Ουκρανίας, αλλά την εκμεταλλεύονται για να «κλείσουν τον φάκελο της Ρωσίας» και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της Κίνας.

arabic.rt.com

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr