«Η Βουλγαρία είναι έξαλλη με τα Σκόπια για το ‘θέατρο’ με τους αυτονομιστές του Ίλιντεν»


(Ο τίτλος από το δημοσίευμα)

 Ιανουάριος 30, 2022. Ελλάδα.

«Ο πρόεδρος των γειτόνων Στέβο Πενταρόφσκι εξόργισε το Υπουργείο Εξωτερικών μας με την απόφαση να αποδεχτεί τη φανταστική οργάνωση «Ίλιντεν», που ισχυρίζεται ότι ενώνει τους Μακεδόνες στη Βουλγαρία», γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα. 

Μάλιστα, ο αρχηγός του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας,  έσπευσε να ακουμπήσει την πληγή, που εδώ και αρκετές μέρες προσπαθούν να μπαλώσουν πρωθυπουργοί και υπουργοί και των δύο χωρών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που σχετίζονται με ενέργειες αξιωματούχων, οι οποίες δημιουργούν αρνητικές συμπεριφορές στο κοινό και έρχονται σε αντίθεση με το θετικό κλίμα που δημιουργείται από τις ενεργές προσπάθειες των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

 «Μέρες μετά την επιτυχημένη κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων των δύο χωρών, γινόμαστε και πάλι μάρτυρες αύξησης της δημόσιας έντασης που προκαλείται από συγκεκριμένες ενέργειες του Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο οποίος επιχειρεί να επαναφέρει ζητήματα σε σύγκρουση με τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας. και συνεργασία από το 2017.

»Τέτοιες ενέργειες δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων σε πολιτικά ζητήματα προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρεται στη θέση.

Η OMO Ilinden Pirin, είναι μια οργάνωση (στο Μπλαγκόεβγκραντ) την οποία αρνήθηκε να αναγνωρίσει  το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας λόγω  των αποσχιστικών στοιχείων που περιέχει στο καταστατικό της.

marica.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr