Τουρκία: «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης Τούρκων Δυτικής Θράκης: 29 Ιανουαρίου»


Ιανουάριος 30, 2022. Ελλάδα.

«Ενώ έχουν περάσει 34 χρόνια από την ιστορική αντίσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στις 29 Ιανουαρίου 1988, χιλιάδες τουρκικές μειονότητες στην Ελλάδα στάθηκαν μαζί ενάντια στην πολιτική της αφομοίωσης και του εκφοβισμού εκείνη την ημέρα», γράφει η τουρκική ‘Ensonhaber’.

Το δημοσίευμα που ακολουθεί την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας επί της ελληνικής επικράτειας αναφέρεται στα γεγονότα της δεκαετίας του ’80 στη Θράκη με την υποκίνηση του τουρκικού κράτους των μουσουλμάνων που προσπαθεί να εκτουρκίσει με μοχλό τη θρησκεία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Στις 4 Νοεμβρίου 1987, η ελληνική δικαιοσύνη ανακοίνωσε: «Δεν υπάρχουν Τούρκοι στη Δυτική Θράκη». Χρησιμοποίησε σκανδαλώδεις εκφράσεις ότι η λέξη «Τούρκος» προκαλεί.

Αποφάσισε το κλείσιμο των Σωματείων Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης και Τούρκων Νέων Κομοτηνής. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, από την άλλη, έμαθαν την ήσυχη απόφαση μόλις 2 μήνες αργότερα.

Η ανάπτυξη με τα χρόνια των πολιτικών καταπίεσης, εκφοβισμού και αφομοίωσης άναψε το φιτίλι της αντίστασης.

Στις 29 Ιανουαρίου 1988, οι Τούρκοι στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας.
Οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν την πορεία, έστησαν οδοφράγματα στην είσοδο της Κομοτηνής, έκλεισαν τζαμιά για προσκύνηση. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την προέλαση χιλιάδων Τούρκων.


Ο αναπλ. Δρ Αλί Χουσεϊνογλου θα πει: «Περισσότεροι από 10 χιλιάδες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης ήρθαν στην Κομοτηνή σωρηδόν, διανύοντας 20 χιλιόμετρα, 30 χιλιόμετρα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Κομοτηνής».

Πολλοί Τούρκοι τραυματίστηκαν μετά από επέμβαση της ελληνικής αστυνομίας, όπως σημειώνεται.

Η δεύτερη επέτειος της αντίστασης ήταν επίσης γεμάτη εκδηλώσεις. Στις 29 Ιανουαρίου 1990 φανατικές ελληνικές ομάδες έβαλαν στο στόχαστρο τουρκικές επιχειρήσεις σε Κομοτηνή και Ξάνθη.

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου δήλωσε ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει ζητήσει συγγνώμη από τη μουσουλμανική τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης μέχρι σήμερα για τις επιθέσεις και τη βία που ζήσαμε το 1990».

Η ιστορική αντίσταση δεν ξεχάστηκε μετά από 34 χρόνια και εκδήλωση μνήμης για την Ημέρα  της (τουρκικής) Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο των μέτρων επιδημίας, όπως σημειώνεται.

ensonhaber.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr