Ιράν: Έγινε λάθος στη μετάφραση στις τουρκικές δηλώσεις για σιδηροδρομική σύνδεση με τα ΗΑΕ


Ιανουάριος 3, 2022. Ελλάδα.


Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ έχει εισέλθει στη φάση υλοποίησης μετά από επιβράδυνση που προκλήθηκε από τη διοικητική γραφειοκρατία στο Ιράκ.

Και ο ιστότοπος «Διπλωματία Ιράν» [irdiplomacy.ir] επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ να είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την ιρανική και την ιρακινή πλευρά για το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αλλαγή στη μεταφορά εμπορευμάτων στην περιοχή.


Πρόσθεσε ότι υπήρξαν λεπτομερείς συζητήσεις για το θέμα αυτό κατά την επίσκεψη του ιρακινού υπουργού Εξωτερικών στο Ιράν πριν από δύο εβδομάδες, τονίζοντας ότι μπορεί να ειπωθεί ότι το έργο είναι πιο κοντά στην υλοποίηση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή.


Η σιδηροδρομική σύνδεση ΗΑΕ - Τουρκίας μέσω Ιράκ


Σχετικά με τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για σιδηροδρομική σύνδεση της Τουρκίας με τα ΗΑΕ μέσω Ιράκ αντί Ιράν, είπε ότι έγινε λάθος στη μετάφραση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού και πρέπει να δούμε τι είπε με ακρίβεια για να έχουμε την ακριβή δήλωση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετώπισε «θετικά» μια πρόταση που έλαβε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με τις χερσαίες μεταφορές.

Ο Τσαβούσογλου εξήγησε, « Λάβαμε μια πρόταση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υπογράψουμε μια συμφωνία χερσαίων μεταφορών προς την Τουρκία. Την καλωσορίσαμε και τη διαπραγματευόμαστε αυτήν τη στιγμή. Θέλουμε να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) στα ΗΑΕ τον επόμενο Φεβρουάριο».

Ωστόσο, ο υπουργός ανέφερε ότι τα Εμιράτα παρακινούνται από την επιθυμία να αλλάξουν τη χερσαία οδό προς το Ιράκ αντί για το Ιράν, προκειμένου να συντομευτεί ο χρόνος για τις αποστολές, λέγοντας ότι ο χρόνος μπορεί να μειωθεί εάν υλοποιηθούν τα σιδηροδρομικά και οδικά έργα, όπως αναφέρεται από το επίσημο πρακτορείο «Anadolu», σύμφωνα με το Sputnik στην αραβική του έκδοση.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr