Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις σε Σερβοβόσνιο αξιωματούχο


Ιανουάριος 5, 2022. Ελλάδα.

 

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επέκταση των κυρώσεων για αδικήματα διαφθοράς, στα οποία περιλαμβάνεται και ο Σέρβος Μίλοραντ Ντόντικ που είναι μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κυρώσεις έχουν επιβληθεί και στην «Alternativa TV» στη Μπάνια Λούκα, η οποία συνδέεται με τον Ντόντικ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπισέρα Τούρκοβιτς, δήλωσε ότι την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν κυρώσεις κατά ατόμων από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως αναφέρει η Express.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μεσολάβησαν για την επίτευξη της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον του 1995 για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όσους προσπαθούν να αποσυρθούν μονομερώς από κρατικούς θεσμούς ή να αποσταθεροποιήσουν τη συμφωνία (υπονοώντας τους Σερβοβόσνιους).

Η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Τούρκοβιτς, ότι υπάρχει μια εναρμονισμένη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι αυτό δεν θα είναι το τέλος, αλλά μόνο η αρχή της επιβολής κυρώσεων.

Η Τούρκοβιτς είπε ότι περιμένει επίσης από εκείνους που επιβάλλουν κυρώσεις να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες και να απαριθμήσουν τις οντότητες στις οποίες απευθύνονται. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Τι είπε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, αντέδρασε μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην τηλεόραση που διευθύνει, με την ονομασία «Alternativa», χαρακτηρίζοντας την απόφαση των ΗΠΑ ως «άσκοπη»

«Ίσως το πρώτο πράγμα που σου τραβάει το μάτι είναι η ώρα της ανακοίνωσης αυτής της απόφασης, την παραμονή της πιο χαρούμενης γιορτής των Χριστουγέννων (σημ. Οι Σέρβοι γιορτάζουν με το παλιό ημερολόγιο). Ιστορικά, ως έθνος έχουμε δεχθεί επίθεση σε μεγάλες γιορτές και ξέρω ότι όσοι πίσω από αυτήν την απόφαση το γνωρίζουν.

 «Το δεύτερο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι μια χώρα που είναι περήφανη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης έχει επιβάλει κυρώσεις στα μέσα ενημέρωσης», είπε ο Ντόντικ, αναφέρει η βοσνιακή εφημερίδα Dnevni Avaz.

Ο Ντόντικ περιέγραψε την απόφαση ως επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και της ελευθερίας του λόγου. Είπε ότι δεν ήξερε γιατί τιμωρήθηκε.

Gazeta Dita

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr