Σκόπια: Θα αναγνωριστούν οι Βούλγαροι ως μειονότητα- Κοινός εορτασμός για Γκότσε Ντέλτσεφ


Ιανουάριος 28, 2022. Ελλάδα.

«Οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας ετοιμάζουν κοινό εορτασμό του Γκότσε Ντέλτσεφ στις 4 Φεβρουαρίου με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του», αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πέτκοφ στη βουλγαρική Βουλή απαντώντας σε ερωτήσεις κυρίως του κόμματος GERB για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ικανοποιημένος από τα βήματα που έκανε ο Κοβάτσεφσκι, δεδομένου ότι είναι μικρό χρονικό διάστημα ως πρωθυπουργός.

 Από τις οκτώ ημέρες ως Πρωθυπουργός, πέρασε τέσσερις ημέρες με τη βουλγαρική κυβέρνηση και εξέφρασε την επιθυμία να πει ότι επιζητά να έχει αποτελέσματα, όπως είπε ο Πέτκοφ, τονίζοντας ότι αυτό είναι δείγμα καλής θέλησης, ειδικά από τη στιγμή που ο ομόλογός του από τα Σκόπια έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία.

«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό στις συνομιλίες, ο πρωθυπουργός Κοβάτσεφσκι, είπε ότι δεν βλέπει κανέναν πρόβλημα με την ένταξη των Βουλγάρων από τη Βόρεια Μακεδονία στο σύνταγμά τους. Δεν καθόρισε χρόνο, δεν δεσμεύτηκε για το πότε, αλλά το είπε για πρώτη φορά. Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι δεν εργαζόμαστε πλέον στο 5+1, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα πρέπει να αλλάξουμε τον αριθμό σε 4+1. Αυτό από μόνο του είναι πρόοδος, εργαζόμαστε εδώ και δύο εβδομάδες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ.

Ο Πέτκοφ λέει ότι μέχρι στιγμής, αν και έχουν υπογραφεί κάθε είδους διακηρύξεις, μέχρι στιγμής οι δύο χώρες δεν έχουν πραγματικά αποτελέσματα και αυτό που θα συμβεί τώρα είναι οι συχνές συναντήσεις των δύο κυβερνήσεων, αλλά και της ιστορικής επιτροπής. 

Στη συνάντηση με τους υπουργούς των Σκοπίων υπογράφηκαν τρία μνημόνια, σε πολλούς βασικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και ο Διάδρομος 8, ο οποίος αφαιρέθηκε από τη λίστα των ευρωπαϊκών έργων. 

 

Η πρώτη που αντέδρασε στη βουλγαρική Βουλή και του είπε να κατευνάσει τον ενθουσιασμό του ήταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών  Εκατερίνα Ζαχαρίεβα:

«Μειώστε λίγο τον ενθουσιασμό σας. Θα αυξήσετε τις προσδοκίες και μετά θα πρέπει να απολογηθείτε σε όλους μας. Ξέρετε πόσα μνημόνια έχουμε υπογράψει (από αυτά) που μόλις υπογράψατε μαζί τους; Πάνω από 20 και όσο για τον Διάδρομο 8, αυτό σίγουρα είναι το τρίτο μνημόνιο.

»Η ερώτησή μου αφορά την Κοινή Ιστορία. Είναι πολύ δύσκολο θέμα και ο ευκολότερος τρόπος θα μπορούσε να συνεχίσουμε με απόρριψη και φόβο από την άλλη πλευρά για να δούμε ότι δεν είναι τρομοκρατικό να έχουμε κοινή ιστορία, κάτι που μπορεί να είναι θετικό με κοινούς εορτασμούς», δήλωσε η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, βουλευτής του GERB.

 

Ο Πέτκοφ συμφωνεί ότι όλα καταλήγουν στις προετοιμασίες και τίποτα δεν έχει τελειώσει, γιατί όπως είπε, οι συχνές διακυβερνητικές συναντήσεις θα βοηθήσουν να δούμε τι πραγματικά εκπληρώνεται. 

Όσον αφορά τη ρητορική μίσους, ο Πέτκοφ πιστεύει ότι αυτές είναι αξίες που δεν ανέχεται η ΕΕ και δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά το ίδιο πρέπει να γίνεται σεβαστό και να ελέγχεται στα σημερινά κράτη - μέλη της Ένωσης.

telma.com.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr