Σκόπια: Τιμήθηκε η μνήμη του πρώτου προέδρου της χώρας


Ο πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι κατέθεσε λουλούδια στο τάφο του Γκλιγκόροφ

Ιανουάριος 1, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του πρώτου Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας (τότε FYROM), Κίρο Γκλιγκόροφ. Ο Πρόεδρος του κράτους Στέβο Πενταρόφσκι και αντιπροσωπεία της Συνέλευσης κατέθεσαν στο Κοιμητήριο της Πόλης - Μπούτελ λουλούδια στον τάφο του Γκλιγκόροφ.

Ο Γκλιγκόροφ πέθανε την 1η Ιανουαρίου 2012 στα Σκόπια στο σπίτι του σε ηλικία 94 ετών.

Ήταν ο γηραιότερος πολιτικός αξιωματούχος της Βόρειας  Μακεδονίας. Στις 17 Νοεμβρίου 1999, όταν έληξε η δεύτερη προεδρική του θητεία, ήταν 82 ετών και το 2000, το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες κατέγραψε τον Γκλιγκόροφ ως τον γηραιότερο πρόεδρο στον κόσμο.

Το 1991, ηγήθηκε νεοϊδρυθέντος κράτους, το οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ειρηνικά από την πρώην Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία ο Γκλιγκόροφ κατείχε υψηλές κρατικές θέσεις. 

Στις 8 Απριλίου 1993, ο Γκλιγκόροφ μίλησε για πρώτη φορά στα σλαβομακεδονικά στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών όταν τα Σκόπια (ως FYROM) έγινε το 181ο μέλος του ΟΗΕ. Τότε είχε διευκρινίσει σε συνέντευξή του ότι μπορεί να λέγεται «Μακεδόνας» αλλά έχει καταγωγή σλαβική και δεν έχει καμία σχέση με τους αρχαίους Μακεδόνες. Μια δήλωση που εξόργισε τους Σλάβους εθνικιστές των Σκοπίων. Οι οποίοι ουδέποτε τον τίμησαν εν ζωή και μετά θάνατο.

Στις 3 Οκτωβρίου 1995 επέζησε από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην οδό “Makedonija” κοντά στο ξενοδοχείο Μπρίστολ.

Μετά τη συνταξιοδότηση δραστηριοποιήθηκε ως δημοσιογράφος. Ο Γκλιγκόροφ είναι συγγραφέας πολλών έργων, τα οποία γράφτηκαν κυρίως μετά το τέλος της θητείας του ως προέδρου της χώρας. Είναι επίσης ο ιδρυτής του Ιδρύματος «Κίρο Γκλιγκόροφ». 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr