ΟΗΕ: Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να κηρύξει «non grata» μέλη της UNMIK


Γκράφιτι στην Πρίστινα ενάντια στην αποστολή της UNMIK

Ιανουάριος 2, 2022. Ελλάδα.

 

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, UNMIK, δεν έχει ενημερωθεί επίσημα από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου για την απόφαση ως «persona non grata» ενός Ρώσου μέλους αυτής της αποστολής.

Αυτό είπε ο Στέφανε Ντουγιάριτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.


Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε στις 31 Δεκεμβρίου ότι κήρυξε έναν Ρώσο αξιωματούχο της UNMIK «persona non grata» (ανεπιθύμητο άτομο) λόγω της υποτιθέμενης επιβλαβούς δραστηριότητάς του, η οποία έχει θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, ο Ντουγιάριτς είπε ότι σύμφωνα με τους νόμους βάσει των οποίων λειτουργεί η UNMIK, το δόγμα της «persona non grata» δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο προσωπικό αυτής της αποστολής.

«Γνωρίζουμε ότι οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο έχουν κηρύξει «persona non grata» μέλος του προσωπικού της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, UNMIK. Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη επικοινωνία στην αποστολή από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με αυτήν την κοινοποίηση. Το δόγμα του «persona non grata» δεν ισχύει για το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που δεν προβλέπεται στον Κανονισμό 2000/47 της UNMIK (σχετικά με το καθεστώς, τα προνόμια και τις ασυλίες της KFOR και της UNMIK και του προσωπικού τους στο Κοσσυφοπέδιο)», αναφέρεται στη δήλωση. του Ντουγιάριτς.

Ο ΟΗΕ είπε ότι οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού της UNMIK θα πρέπει να απευθύνονται στην ηγεσία της αποστολής, έτσι ώστε η UNMIK να μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα «με βάση το καθεστώς, τα προνόμια και τις ασυλίες της UNMIK και του προσωπικού της.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την επίσημη κήρυξη non grata.

Σημειώνεται ότι το Κοσσυφοπέδιο στα τέλη Οκτωβρίου του περασμένου έτους είχε διατάξει την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών, καθώς κατηγόρησε τη Μόσχα για «αποσταθεροποιητικές» δραστηριότητες. Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι είχε πει ότι οι διπλωμάτες έλαβαν εντολή να φύγουν από τη χώρα. 

Evropa e lire

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr