Αιχμηρός ο πρόεδρος της Σερβίας στον πρέσβη της Ουκρανίας στο Βελιγράδι


Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Μονακό

Φεβρουάριος 22, 2022. Ελλάδα.

 

Η Ουκρανία πάντα υποστήριζε την ακεραιότητα της Σερβίας όπως και η Ρωσία, και η Σερβία πάντα υποστήριζε την ακεραιότητα της Ουκρανίας, και δεν υπήρξαν αλλαγές, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με - όπως ανέφεραν ορισμένα ΜΜΕ- το αίτημα του Ουκρανού πρέσβη στη Σερβία, Αλεξάνταρ Αλεξάντροβιτς, να καταδικάσει ξεκάθαρα την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο Βούτσιτς είπε ότι έχει μια πολύ απλή απάντηση.

«Είμαστε μια μικρή χώρα, δεν θέλουμε να εξαλείψουμε το ενδεχόμενο να έχουμε φιλίες με κανέναν, ούτε αναρωτιόμαστε για κάτι σε αυτή την κατάσταση. Αλλά αν αυτό ισχύει ήδη, τότε καλώ τον κ. Αλεξάντροβιτς να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της χώρας του, κ. Ζελένσκι, και να του ζητήσει να καταδικάσει απόψε στην τηλεόραση την τρομερή και τραγική επίθεση εναντίον της Σερβίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει. Μόλις το κάνει αυτό, θα δεχτώ ευχαρίστως την πρόσκληση του Αλεξάντροβιτς και θα απαντήσω στα αιτήματά του», είπε ο Βούτσιτς.

Όπως είπε, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που δέχονται αυτή τη στιγμή η Σερβία να αποφασίσει μεταξύ Δύσης ή Ρωσίας, η στρατιωτική ουδετερότητα είναι μόνιμη δέσμευσή μας.

Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφων στο Μονακό για το πόσο δύσκολο θα είναι για τη Σερβία να διατηρήσει στρατιωτική ουδετερότητα στην υπάρχουσα κατάσταση στον κόσμο όπως αυτή διαμορφώνεται γύρω από την Ουκρανία μεταξύ Δύσης-Ρωσίας, ο Βούτσιτς λέει ρητά ότι η στρατιωτική ουδετερότητα είναι μόνιμη δέσμευση της Σερβίας.

«Η στρατιωτική μας πολιτική είναι να είμαστε στρατιωτικά ουδέτερη χώρα και η πολιτική μας είναι να είμαστε στον ευρωπαϊκό δρόμο, συνεχίζουμε τη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, δεν θα εγκαταλείψουμε τους παραδοσιακούς μας φίλους, είναι μια μόνιμη πολιτική της Σερβίας και πρέπει να παραμείνει έτσι», είπε ο Βούτσιτς.

Tanjug,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr