Το δίλημμα του Ισραήλ: να καταδικάσει τη Ρωσία χωρίς να στενοχωρήσει τον Πούτιν


Άμαχος πληθυσμός στο Ντόνετσκ εγκαταλείπει την πόλη

Φεβρουάριος 22, 2022. Ελλάδα.

 

Μετά την είσοδο των Ρώσων στις δύο αποσχισμένες περιοχές της Ουκρανίας, εκτιμάται ότι το Ισραήλ θα καταδικάσει την κίνηση στην οποία η διεθνής κοινότητα επιτέθηκε με δριμύτητα - καθώς το υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εξετάζουν την θέση τους.

 

Πυρετώδεις συζητήσεις διεξάγονται στην Ιερουσαλήμ για να εξεταστεί η απάντηση στην εισβολή του ρωσικού στρατού στις δύο αυτονομημένες περιοχές της Ουκρανίας - Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ.

 Οι συζητήσεις γίνονται στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Αρχηγείο Εθνικής Ασφάλειας (Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας), στο τέλος των οποίων το Ισραήλ αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση για τη ρωσική κίνηση.

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να αποφύγει την καταδίκη της ρωσικής κίνησης, ενώ η διεθνής κοινότητα επιτίθεται με δριμύτητα στη Μόσχα και απειλεί ακόμη και με κυρώσεις.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ότι το Ισραήλ θα καταδικάσει τη Ρωσία, εξετάζεται και η αυστηρότητα της καταδίκης.

Από την άλλη πλευρά, η ισραηλινή ανακοίνωση θα πρέπει να είναι αυτή που δεν  θα ενοχλήσει ιδιαίτερα τους Ρώσους, αλλά ταυτόχρονα θα τοποθετεί το Ισραήλ στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο, «είναι αδύνατο να προχωρήσουμε στην ατζέντα για το τι έκαναν  οι Ρώσοι. «Στην Ιερουσαλήμ ζητείται και η γνώμη των Αμερικανών για το θέμα».

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε την εκκένωση του προσωπικού της ισραηλινής πρεσβείας της Ουκρανίας από την πρωτεύουσα, Κίεβο, στη δυτική πόλη Λβιβ, μετά από ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και την είσοδο του στρατού του σε αυτονομιστικές περιοχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών σχεδίαζε αρχικά να εκκενώσει το προσωπικό αύριο το πρωί. Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις, το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να προχωρήσει η εκκένωση για χθες το βράδυ.

Οι Ισραηλινοί διπλωμάτες, με επικεφαλής τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Ουκρανία, Μίκαελ  Μπρόντσκι, εκκενώθηκαν με μια συνοδεία οχημάτων στο Λβιβ - ένα ταξίδι που διήρκεσε περίπου 8 ώρες.

Οι Ουκρανοί δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την ισραηλινή απόφαση, παρόλο που το Ισραήλ εκκένωσε την ομάδα από το Κίεβο πολύ μετά από Αμερικανούς, Βρετανούς, Αυστραλούς, Ιάπωνες και άλλες χώρες, ορισμένοι από τους εκπροσώπους των οποίων εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν άφησαν προξενική αντιπροσωπεία στο Λβιβ.

ynet.co.il

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr