Βουλγαρία: Ο Πρόεδρος Ράντεφ συναντήθηκε με εκπροσώπους Βουλγάρων από τα Σκόπια


Φεβρουάριος 22, 2022. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους οργανώσεων και συλλόγων Βουλγάρων της  Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Στη συνομιλία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Ιλιάνα  Γιότοβα, όπως αναφέρει η βουλγαρική ‘Dnes’.
 


 
Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του διαλόγου του αρχηγού του κράτους με τους Βούλγαρους των Σκοπίων.

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πολιτικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU), του Πολιτιστικού Κέντρου Ιβάν Μιχαήλοφ-  με έδρα την Μπίτολα, της Tribune - με έδρα τον Πρίλαπο, της Σλαβομακεδονικής-Βουλγαρικής Φιλίας- με έδρα στα Σκόπια, του Διαδρόμου 8- με έδρα τα Σκόπια, την  «Αλληλεπίδραση» - με έδρα την Αχρίδα και την  «Ενότητα Κότσανι, ανέφερε το γραφείο Τύπου του αρχηγού του κράτους.

Ο Πρόεδρος Ράντεφ επεσήμανε ότι υποχρεωτική προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να είναι η ένταξη των Βούλγαρων των Σκοπίων στο σύνταγμα της χώρας σε ισότιμη βάση με τις άλλες μειονότητες, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους.
«Πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θέλω σαφείς εγγυήσεις για την προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς στη Βόρεια Μακεδονία, για να δούμε μια σαφή και βιώσιμη διαδικασία εξάλειψης της ρητορικής μίσους», είπε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη οι Βούλγαροι των Σκοπίων να είναι πολίτες με πλήρη δικαιώματα και να ενσωματωθούν στην κοινωνικοοικονομική ζωή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

 «Αυτό πρέπει να είναι η εγγύηση της υποστήριξής μας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και γενικότερα της όλης διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπου είμαστε ανοιχτοί, μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε. Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας».

Ο πρόεδρος του βουλγαρικού κόμματος της Πολιτικής Δημοκρατικής Ένωσης των Σκοπίων, Πέτερ Κόλεφ, είπε χαρακτηριστικά στη συνάντηση: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το γεγονός ότι οι παππούδες μας ήταν Βούλγαροι, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το γεγονός ότι τα παιδιά μας είναι Βούλγαροι».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα κανονικό και ευρωπαϊκό μέλλον στη χώρα τους – την Βόρεια Μακεδονία, ως μέρος του βουλγαρικού λαού», είπε ο Κόλεφ.

Επέμεινε στην αλλαγή του προγράμματος σπουδών στα Σκόπια, «ώστε να αντανακλά την ιστορική αλήθεια, γιατί οι μελλοντικές γενιές θα χτίσουν τις σχέσεις τους στη βάση της συνείδησης που δημιουργεί η εκπαιδευτική διαδικασία».
 
Ο Πέταρ Κόλεφ επεσήμανε ότι οι οργανώσεις θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Εθνοσυνέλευσης.

 «Είμαστε στη Σόφια για να ακούσουμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά εάν η Βουλγαρία συνεχίζει να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματά μας», είπε ο εκπρόσωπος των Βουλγάρων. Ευχαρίστησε, επίσης, για τη σθεναρή στήριξη του  βουλγαρικού προεδρικού θεσμού.

dnes.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr