Οι Αμερικανοί ζητούν από τη Σερβία να μην πάρει ρωσικό αέριο


Φεβρουάριος 17, 2022. Ελλάδα.

 Οι  αμερικανικές αρχές καλούν τη Σερβία να αναζητήσει μια εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο και, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, να επιδείξει πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γκάμπριελ Εσκομπάρ, μιλώντας σε μία από τις υποεπιτροπές εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γράφει η σερβική Informer.

Η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι κακόβουλη, ισχυρίζεται ο Εσκομπάρ.

« Όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, καλούμε τη Σερβία να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Έχουμε κάνει κάποια πρόοδο σε αυτό»,  συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

“Το θέμα της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια δεν είναι πρόβλημα μόνο για τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι πρόβλημα για μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα στην κατάσταση με τα Βαλκάνια: εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια του άνθρακα. 

»Έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας στην οποία δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, στους εναλλακτικούς προμηθευτές και στους δρόμους (προμηθειών)… Είμαστε κοντά στο να απελευθερώσουμε ορισμένες χώρες από την πλήρη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Και θα προσθέσω ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες σε αυτή τη διαδικασία»,  σημείωσε ο Εσκομπάρ κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

 Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε την ενέργεια ως μέσο πίεσης.

« Όσον αφορά την πολιτική επιρροή (της Ρωσίας), τον τελευταίο χρόνο η Σερβία προσανατολίστηκε περισσότερο στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τη μη αναγνώριση της Κριμαίας. Προχωράμε λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση»,  είπε ο Εσκομπάρ.

Μιλώντας γενικά για τα Δυτικά Βαλκάνια, υποστηρίζει ότι η Ρωσία «προσπαθεί να δημιουργήσει ευάλωτα σημεία στον ευρωατλαντικό χώρο».

«Έχουν βρει εταίρους σε ορισμένες χώρες που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην προώθηση αυτών των στόχων, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας», είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα.


informer.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr