Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό και πληροφορίες - Στόλτενμπεργκ


Φεβρουάριος 17, 2022. Ελλάδα.

 

Το ΝΑΤΟ βοηθά την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της και στηρίζει τον εταίρο της με στρατιωτικές προμήθειες, πληροφορίες και οικονομική υποστήριξη. 

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δεύτερη ημέρα της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις ενεργές διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σοβαρή κρίση που προκαλείται από τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία.

«Παρά τις δηλώσεις της Μόσχας, δεν βλέπουμε ακόμη σημάδια αποχώρησης ή αποκλιμάκωσης των στρατευμάτων.
Αντίθετα, η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τις δυνάμεις της. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.

Καλούμε τη Ρωσία να κάνει αυτό που λέει και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της Ουκρανίας.
Αυτό θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια ειρηνική πολιτική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συζήτησαν με εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Γεωργίας τη συνεχιζόμενη απειλή της ρωσικής επιθετικότητας και την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη και για τις δύο χώρες.

«Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να βελτιώσει την ικανότητά της να αμύνεται. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και οι σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστεί αυτό το δικαίωμα.

Συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτών και στρατιωτικού εξοπλισμού για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της κυβερνητικής και των πληροφοριών, καθώς και σημαντική οικονομική υποστήριξη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι Σύμμαχοι επιβεβαίωσαν σήμερα ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή. Οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να λαμβάνεται από τους Συμμάχους και τις χώρες που υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και όχι από τρίτες χώρες.

Το ΝΑΤΟ τόνισε ότι το δικαίωμα κάθε κράτους να επιλέγει τον δικό του δρόμο είναι απολύτως θεμελιώδες για την ευρωπαϊκή και διατλαντική ασφάλεια και πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα τόσο της Γεωργίας όσο και της Ουκρανίας.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την επιστροφή στην εποχή των σφαιρών επιρροής, όταν οι μεγάλες δυνάμεις εκφοβίζουν ή υπαγορεύουν σε άλλους. Δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Και καμία απόφαση για τη Γεωργία χωρίς τη Γεωργία», συνόψισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία συνεχίζει να προετοιμάζεται για μια πιθανή εισβολή και έχουν κατασκευαστεί γέφυρες στον ποταμό Πρίπιατ κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας, δήλωσε στο BBC ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι μέρος των στρατευμάτων που συμμετέχουν στις λεγόμενες ασκήσεις επιστρέφουν ήδη στους τόπους μόνιμης ανάπτυξής τους. 

Το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαιώνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική Guildhall.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr