Ουκρανία: Αμερικανοί και Βρετανοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ εγκατέλειψαν το Ντονμπάς


Φεβρουάριος 13, 2022. Ελλάδα.

«Ευχαριστώ την Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ και το Γραφείο του Συντονιστή του Έργου του ΟΑΣΕ για το απίστευτο έργο τους στην Ουκρανία. Θα συνεχίσουν να εκτελούν την εντολή τους χωρίς διακοπή», έγραψε στο Twitter η Γενική Γραμματέας του ΟΑΣΕ Χέλγκα Σμιτ, σύμφωνα με την ουκρανική «zn.ua».

Την ίδια ώρα, νέοι παρατηρητές έφτασαν στο Ντονέτσκ. Επιβεβαίωσαν ότι η αποστολή παρακολούθησης θα παραμείνει στο Ντονμπάς και ότι η πρωινή αναχώρηση παρατηρητών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μια συνηθισμένη εναλλαγή.

Οι παρατηρητές δεν ανέφεραν τους λόγους, αλλά μπορεί να σχετίζεται με τις συστάσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου προς τους πολίτες τους. 

Στις 10 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ουκρανία χρησιμοποιώντας προσωπικά οχήματα.

Οι μη απαραίτητοι υπάλληλοι των πρεσβειών, τα μέλη των οικογενειών τους και άλλοι θα πρέπει να φύγουν. Βασικοί διπλωμάτες παραμένουν· δεν γίνεται λόγος για κλείσιμο διπλωματικών αποστολών ή/και περιορισμό της αποστολής του ΟΑΣΕ.

Νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης διέδωσαν πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αποσύρουν τους παρατηρητές τους από την αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία. Οι αναφορές αυτές έχουν προκαλέσει «ανησυχία» στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr