Βούλγαρος υπουργός: Οι Έλληνες μας δίνουν πρόσβαση στο Αιγαίο- φτιάχνουμε μαζί τους νέο πυρηνικό σταθμό


Φεβρουάριος 28, 2022. Ελλάδα.

Η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στη χώρα μας, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί από τους γείτονές μας με μακροπρόθεσμο συμβόλαιο 20 ετών, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα «24 Ώρες»- (24 Часа).

 

Αυτό ανακοίνωσε προς έκπληξη του κοινού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ.

Ανέφερε το έργο ως μέρος των μέτρων που ετοιμάζουμε κατά της Ρωσίας για τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

Το πού θα κατασκευαστεί μένει να διευκρινιστεί με Έλληνες συναδέλφους, δήλωσε ο Βασίλεφ στη Nova TV.

 Θα κατασκευαστεί εξαιρετικά γρήγορα, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένας αγοραστής που είναι έτοιμος να αγοράσει ρεύμα αμέσως και σε αυτή την κατάσταση στον κόσμο. Η παρουσία ενός τέτοιου εξωτερικού συμφέροντος εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας ικανότητας.

Η συμφωνία συνασπισμού περιλαμβάνει την κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, είπε ο Βασίλεφ όταν ρωτήθηκε πώς θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους του συνασπισμού. Η συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων μερών δεν διευκρίνισε εάν θα κατασκευαστεί νέα πυρηνική μονάδα ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό  Κοζλοντούι ή στο Μπέλενε.

«Συζητάμε για έξοδο στο Αιγαίο»

Ήδη συμμετέχουμε στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τώρα έχουμε μιλήσει για συμμετοχή στο ίδιο το λιμάνι, ώστε η Βουλγαρία να έχει εμπορική διέξοδο στο Αιγαίο, είπε ο Βασίλεφ. 

Η αναστολή της παροχής φυσικού αερίου είναι μια πιθανή και αναμενόμενη αντίδραση από τη Μόσχα. Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει επιπλέον αέριο, το οποίο δεν χρησιμοποιεί, αν και το 40% του ενεργειακού της συστήματος είναι φυσικό αέριο, είπε ο Βασίλεφ, ένα άλλο παράδειγμα των μέτρων που ελήφθησαν.

Έχουμε σχέδια και προετοιμασίες για να μην υπάρξει ενεργειακή κρίση, διαβεβαίωσε.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr