Βουλγαρία: Διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα για κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού


Φεβρουάριος 28, 2022. Ελλάδα.

 

«Ξεκινήσαμε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ στο Nova TV. 

Δεν απάντησε στο ερώτημα πού θα είναι, αλλά είπε ότι θα δράσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής ρεύματος, που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Οι πληροφορίες έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου προέκυψαν διαμάχες στον κυβερνών συνασπισμό σχετικά με το εάν χρειάζεται ή όχι τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε (NPP Belene). 

Ο Πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ  ανέφερε πολλές φορές ότι το έργο δεν είναι οικονομικά βιώσιμο, ενώ το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) επέμενε να περιμένει την ανάλυση του έργου που γράφτηκε στη συμφωνία του (κυβερνητικού) συνασπισμού.


Ο Βασίλεφ είπε επίσης ότι η Βουλγαρία, η οποία είναι πλέον μέτοχος στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης, θα γίνει και αυτή μέτοχος στο λιμάνι και έτσι θα αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος.

Έχουμε σχέδια και προετοιμασίες για να αποτρέψουμε μια ενεργειακή κρίση, είπε ο Βασίλεφ, ο οποίος είπε ότι πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα γινόταν πόλεμος στην Ουκρανία. 

«Η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζεται εξαιρετικά ενεργά για αυτόν τον πόλεμο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, πλήρη αναθεώρηση του αποθέματος και όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στρατιωτικά», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

dnevnik.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr